1 november: Allerzielen

Het is bijna weer zover: Allerzielen. Rond dit jaargetijde komen er chrysanten in de winkels. Van allerlei prachtige kleuren, sommige nog in de knop, andere al heel mooi in bloei.

Chrysanten in Nederland
In Nederland kocht ik ze elk jaar en versierde er mijn huis mee. Ik gaf ze ook weg als ik in dit jaargetijde bij vrienden op bezoek ging en iedereen vond dat leuk.

… en in Frankrijk
Kom er echter NOOIT mee aan in Frankrijk! Ik heb gelukkig de blunder hier nooit gemaakt, ook toen ik nog niet op de hoogte was, om zo’n plant cadeau te geven. Ik zette hem het eerste jaar dat we hier woonden wel in mijn huis hier en de reacties van Franse kennissen bleven niet uit…

Grafplanten
De chrysant is een plant die uitsluitend en alleen op begraafplaatsen wordt aangetroffen. Op 1 november breng je een chrysant om het graf van een familielid of bekende te versieren. Een traditie die in heel Frankrijk trouw wordt volgehouden.

Zelf ervaren?
In oktober en november hebben we in Mirabel aux Baronnies heel vaak schitterend najaarsweer. Een fantastische tijd om heerlijk te fietsen of wandelen. Kijk op onze website http://www.franconne.com welk vakantiehuis nog beschikbaar is. En kom genieten van de fleurige begraafplaatsen op 1 november!