Jachtseizoen

Het jachtseizoen in onze streek is geopend in oktober. Van heinde en ver komen er jagers om hier op wilde zwijnen, herten, hazen en ander groot of klein wild te schieten. Op woensdag mag dat niet, dan kunnen wandelaars en fietsers veilig de bossen in.

Everzwijnen
Natuurlijk is er veel over de jacht te zeggen. Bijvoorbeeld dat er teveel everzwijnen zijn gekomen sinds men de locale zwijnen is gaan kruisen met Spaanse broeders, die in plaats van 2 jongen per nest er 5 tot 8 produceren. Een enorme overbevolking is het gevolg, waarvan vele mensen in het buitengebied echt last hebben. Ze wroeten tuinen om op zoek naar voedsel. Dus ja, everzwijnen afschieten is noodzakelijk, ook voor het ecologische evenwicht.

Jagers in soorten en maten
De wijze waarop dat gebeurt is echter wel twijfelachtig. Locale jagers vertrouw ik 100%. Ze weten wat ze doen en kennen alle valkuilen. Maar de toeristische jager is helaas uit op snel succes en begaat blunders. Niet alleen komt daar dierenleed uit voort, ook gebeuren er vervelende ongelukken, tot dodelijke aan toe.

Honden
Van de week kwamen we al wandelend een groep locale jagers tegen. Nieuw voor mij was dat hun honden nu zijn toegerust met een zender. Ze zijn te allen tijde te localiseren. Heel goed, want dat regelt een ander dierenleed-probleem: een hond raakt zijn meute kwijt, de eigenaar kan hem niet terugvinden en hij verkommert in de bossen of wordt als zwerfhond naar de SPA (asiel) gebracht.

Zelf ervaren?
De jacht waarnemen is heel goed mogelijk door nu lekker te gaan wandelen rond bijvoorbeeld Brantes of in de bossen bij Faucon. Allemaal vlakbij Mirabel aux Baronnies, waar u mijn vakantiehuizen vindt. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. En wilt u van de jacht helemaal niets merken? Dan verzeker ik u dat u hier heerlijk rustig vakantie kunt vieren zonder er iets van te zien of horen.