Seizoenswisseling

Het kan rap gaan hier! Vorige week puften we van de warmte tijdens een bergwandeling en nu ligt er sneeuw op de Mont Ventoux.

Vragen van gasten over ons klimaat
“Kennen jullie seizoenen in de Provence? Is het hier ook wel eens koud? Hebben jullie wel eens sneeuw?” Toen ik hier kwam wonen wist ik het zo ongeveer, maar nu helemaal. Alle antwoorden zijn “ja”.

Hoe het zit
De meeste mensen kennen onze streek alleen van de heerlijke zomers, warm en droog. Temperaturen kunnen oplopen tot 37 graden, maar vaak hebben we er wel een beetje wind bij, wat het draaglijk maakt. ’s Nachts koelt het vaak lekker af en kun je hier goed slapen.

Buiten de zomer
In de lente, die we waarnemen zodra de eerste blaadjes aan de wijnstruiken zich laten zien, hebben we malse buien, die meestal geen dagen aanhouden. Mensen vragen wel eens hoe het toch komt dat de streek zo groen is, terwijl we zo weinig regen hebben. Het geheim zit onder de grond, zeg ik dan altijd. Als in het voorjaar de sneeuw in de Alpen smelt en de regenbuien vallen, gaat dat water naar de zogenaamde nappes phréatiques. Ondergrondse bassins die natuurlijk zijn gevormd nadat het zeewater weg is getrokken. Daaruit put de vegetatie haar water.

Herfst

Op 30 oktober ineens ’s nachts sneeuw in de wijngaarden.

Nu we weer in de herfst zitten, met soms warme dagen tot 25 graden!, veel zon en een schitterend licht op het fantastisch veelkleurige landschap, kunnen we ineens ook aanhoudende regen aantreffen. Een dag flinke regen, maar oh, wat is dat heerlijk! Ik ben als ex-Nederlander ineens blij met regen.

Winter
Het stille seizoen wordt ten onrechte door gasten gemeden. Echt jammer, want weliswaar is het zo dat we dan kale bomen hebben en zwarte wijnstruiken (nee, ze worden niet afgefakkeld, maar zijn van nature zwart), maar als je dan wandelt heb je ongekende vergezichten bij kraakheldere lucht. Vergelijkbaar met wat er dan in de skigebieden te zien is, behalve dan de drukte.

Zelf ervaren?
Wilt u zelf ook die seizoenswisselingen eens ervaren? Of genieten van een zonnige lunch op het terras met Kerst of Pasen? Informeer dan naar de opties op onze website voor goede logies in Mirabel aux Baronnies.