De “Provence”

Zoek het op in een atlas of op Wikipedia, de Provence bestaat nagenoeg niet. En toch vinden heel veel mensen het een schitterende regio van Frankrijk. In de benaming van de bestuurlijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, kortweg “PACA”, wat Fransen als heel lelijk ervaren, komt het woord wel terug. Maar dat is een gedrocht wat ooit bij elkaar is gesprokkeld op grond van… ja, wat eigenlijk?

Mirabel in de (en) Drôme Provençale
Wij, Mirabellais en Mirabellaises horen er ook maar wat graag bij, bij de Provence. Dus zetten we onder onze gemeentebordjes trots “en Drôme Provençale”. Dat wordt dan vaak als tegenhanger gebruikt voor “La Drôme des collines”, het Drôomse heuvellandschap ten noorden van Montélimar, waar het klimaat en daarmee de vegetatie wel degelijk anders zijn.

Bestuurlijk gezien horen wij bij de onlangs gevormde regio “Auvergne-Rhône-Alpes”. Nee, ik heb de afko ARA nog nergens gezien, maar nu we voorzien zijn van de officiële borden langs de weg “Bienvenue en Région Auvergne-Rhône-Alpes”, zal dat vermoedelijk niet lang meer duren. Geen idee wat wij gemeen hebben met een stad als Clermont Ferrand in de Auvergne, maar soms zijn Franse overheidsbesluiten nu eenmaal niet te volgen.

Wat de Provence dan wel is
Het begrip Provence is breed en het staat grofweg voor een stuk van Frankrijk en een heleboel associaties met lekker eten en drinken, zon, lavendel, prachtige bijna Toscaanse landschappen, vakantie en de weg naar het zuiden, de A7.

Het wordt gebruikt voor vele departementen in het zuidoosten van Frankrijk. De vakantie-departementen eigenlijk, alhoewel die dus bestuurlijk vaak helemaal niet vallen onder de PACA. Ardèche, Drôme, Vaucluse, gedeeltelijk de Var, Bouches du Rhône, Gard, etc.

Departementen
Nog even over hoe die departementen ooit tot stand zijn gekomen. Toen Napoleon een indeling wilde maken rond bepaalde hoofdstedelijke punten, zoals Valence voor ons, vond hij dat een man te paard op een dagreis afstand een piketpaaltje mocht slaan: dat was de grens van het departement. Zo is de Drôme heel groot geworden en ons zuiderburen-departement de Vaucluse relatief klein. Daar waren (en zijn helaas nog steeds) de wegen minder goed aangelegd en zijn er meer ontoegankelijke berggebieden.

Drôme – le 26
Fransen zijn meer gehecht aan hun departement dan aan hun région. We hoeven op onze kentekenplaten ons departementnummer (uiterst rechts) niet meer te vermelden, maar we doen het vaak nog wel. En we zijn er ook vrij in om daarvoor een totaal ander nummer te gebruiken. Boze tongen beweren dat met name dure auto’s kentekenplaten dragen met 2A of 2B, de Corsicaanse departementen, dan worden ze tenminste met rust gelaten. De Drôme is trouwens nummer 26.

Zelf ervaren?
Wie naar de Provence op vakantie gaat, is dus al bijtijds in het zuiden, want we beschouwen alles in het zuidoosten ten zuiden van Montélimar als Provence. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat vaak daar ook de zon door de wolken komt.