De Mont Ventoux

Als uitloper van het massief van de Pyreneeën, ligt de bergketen van de Mont Ventoux ongeveer 18 km bij ons vandaan. Een vreemde snuiter in het landschap, die onwillekeurig steeds je oog trekt, of je nu binnen bent of even naar buiten kijkt. Mythische berg, yep, ik onderschrijf dat.

Mount Ventox
Engelse toeristen komen aan en vragen me: is that Mount Ventox? Yes, it is. Kan toch ook bijna niet missen, zou je denken. Een wel heel opvallende noot in ons heuvelachtige landschap.

Hoe is ie ontstaan?
De Mont Ventoux vormt een oost-west uitloper van de hoofdzakelijk oost-west georiënteerde Pyreneeën. De lijn loopt nog door tot de Montagne de la Lure, oostelijk van de Ventoux, richting Sisteron. Toen de Alpen, veel later, werden gevormd, met voornamelijk noord-zuid georiënteerde bergen en valleien, kregen wij een magnifiek cadeau van de “botsende” aardlagen: een landschap wat “spannend” te noemen is. Steeds weer verrassende uitzichten, want onverwachte wendingen en kronkelingen van rivierdalen en bergketens. Hoe ik aan die wijsheid kom? Van een bevriend NL geoloog die zijn afstudeerscriptie over deze streek schreef en er pas veel later voor het eerst ook kwam. Warempel, het klopte wat hij had geschreven.

Vandaag de Mont Ventoux
Als in de zomer de avond valt, heb ik altijd het gevoel dat de speeltuin dichtgaat. Massa’s auto’s rijden de berg af, waar wij de lichten steeds van zien. Ontzettend veel fietsers keren huiswaarts. Duizenden, jazeker. Elke dag. Niet alleen is er veel te doen op en rond de berg, ook zullen op het moment dat wij naar de berg kijken er vele duizenden zijn die ernaar opblikken en denken aan de tocht die zij morgen van zins zijn te gaan maken. Te voet, op de fiets of per auto.

Auto-test circuit
Bij het bestijgen van de Mont Ventoux (vanuit Malaucène, Bédoin of Sault) kom je soms vreemde karavanen van auto’s tegen. Meestal in een groepje van drie, met auto’s die onherkenbaar zijn. Dat zijn testwagens van Europese autofabrikanten die met hun nieuwe modellen DE klim maken die zo verraderlijk is. 20 kilometer vals plat. Als een auto dat houdt, is ie waardig om te leven.

Skiën op de Ventoux
Op de Mont Serein (halverwege de top) kunnen we skiën en sleetje rijden. Dat hebben we gedaan en het is hartstikke leuk. Met een lekker zonnetje erbij waan je je in de Alpen!

De toekomst van de Ventoux
Natuurlijk zijn er altijd mensen die met angst en beven aan de toekomst denken, in dit geval van de Ventoux. Een gigantisch wielercircuit zou er komen in Bédoin, wat op zich nog een echt provencaals dorpje is, maar in de zomer al behoorlijk bezwijkt onder alle toeristen. Een projectontwikkelaar, kennelijk een verwoed fietser, wil een mega-hotelcomplex bouwen in Malaucène. Vooralsnog ontsnapt alleen Sault aan dergelijke wilde plannen, maar er is al veel protest.

Zelf ervaren?
Vanaf ons terrein La Françonne kijken we recht op de noordzijde van de Ventoux. We kunnen dus prima zien of het een goede dag is om “even” naar boven te gaan. Ook mensen die weinig klimervaring hebben komen in onze gîtes logeren en wagen zich aan de fietsbeklimming. Als je er de tijd voor neemt, is het te doen!