Politieke flappentap in Mirabel

Na ruim 8 jaar zeuren kreeg Mirabel, ons dorp, een flappentap. Omdat wij als burgers ook graag locaal onze centen uitgeven en niet iedereen dat per credit card wil doen voor zijn 60 cent, was een flappentap hoogst nodig. De gemeenteraad werd al beticht van grote onkunde vanwege dit lange wachten, zodat zij te rade ging bij Hervé Mariton, onze gedeputeerde van de Drôme.

Hervé Mariton
Ik heb het genoegen gehad kennis met deze meneer te mogen maken in 2008, bij het vieren van het 20-jarig bestaan van mijn koor. De man lijkt een beetje op Frans Timmermans, jemig, de enige andere BN-er die ik ken… (van mijn studie Frans in Nijmegen), in zijn betrokkenheid bij het wel en wee van de simpele burger. Bovendien spreekt Mariton ook Russisch.

Klein terzijde: toen Sarkozy president was deed Mariton het vertaalwerk en dat leverde op dat de Franse staat nog nèt niet met een enorme politieke afgang in Rusland werd geconfronteerd. (Alhoewel Sarko als persoon wel aardig is afgedroogd met zijn grootspraak, destijds.) Door toedoen van Mariton was Sarko in staat Poetin te feliciteren met zijn verjaardag in het Russisch.

Terug naar de politieke flappentap
De gemeenteraad wist Mariton te bewegen om die flappentap nou eindelijk eens te krijgen. Een splinternieuw lelijk betonnen gebouwtje onderaan de trap bij de Mairie en La Poste werd de flappentap van La Banque Postale. Oh ach en wee…

Storing
Nog geen 3 dagen na installatie was het ding al over zijn toeren. We zijn immers een doorgaande route en niet alleen Mirabellais zullen er geld hebben gehaald. De mevrouw van La Poste (die ook La Banque Postale doet), werd overstelpt met minder vrolijke klanten dan gebruikelijk. “Is dat ding er génondeju eindelijk, is ie nu al stuk! Doe iets!”. In haar wanhoop heeft ze, zonder haar chef in Nyons te raadplegen, heel ongebruikelijk hier, een briefje opgehangen in haar kantoor en op de deur dat zij NIETS maar dan ook NIETS met het apparaat van doen heeft en dat men zich wende tot telefoonnummer x om klachten te doen verhelpen.

En daar ging het mis
Toen er pas na 6 weken een technicus kwam, ontdekten wij waarom dit zo lang moest duren. La Banque Postale had niet de gebruikelijke procedures doorlopen om die machine te installeren, want het was immers met stoom en kokend water gegaan, via… Mariton. En de machine was derhalve niet bekend in de systemen. Dus kon ie ook niet stuk zijn. Affijn, sindsdien ging ie door het leven als le guichet de Mariton.

Definitief uit beeld?
Het feest heeft misschien 3 jaar mogen duren en toen werd de Mariton-tap opgeblazen. Welmenende lieden trachtten ’s nachts met een enorme dreun waar het hele dorp en de omgeving wakker van werden de machine op te blazen en het geld te jatten. Niet gelukt. Uit arrenmoede is toen de vrachtwagen van de welmenenden in de fik gestoken, met schade aan vele auto’s die eromheen stonden, en hebben we geen tap meer.

Mariton is uit de politiek gestapt en dat is maar goed ook. Hij had de laatste jaren wat verdwaasde beelden over le mariage pour tous (het homohuwelijk). Of wij ooit die flappentap nog terugzien is onduidelijk per vandaag.

Zelf ervaren?
Jammer voor onze gasten, geen geldautomaat meer in Mirabel. Gelukkig werken de Nederlandse debetkaarten uitstekend in de locale horeca-voorzieningen en winkels. Voor contant geld moet u even naar Nyons rijden, de dichtsbijzijnde tap staat bij de Intermarché.