Honing uit de Provence

We wonen hier in een land vol imkers. Een heuse imker-groothandel in Bollène voorziet velen, amateur of professional, van het juiste materiaal. Dit blogbericht gaat over zin en onzin van dure honing. En natuurlijk over een bijzonder volkje, dat ook hier op het terrein eens was gehuisvest: de bijen.

Bang voor bijen?
De bijenbevolking in onze streek is duidelijk onderscheidbaar van neef wesp. Bijen hier zijn relatief klein en zeer donker van kleur en bijna aandachtig in het rondzoemen. Ze zijn volslagen ongeïnteresseerd in wat wij mensen doen en laten, behalve wanneer ze zich vergissen in een bloemmotief of een lekker luchtje op een mensenhuid. De stelregel is: laat een bij met rust, en als ze zich vergist, zachtjes tot de orde roepen, dan gebeurt er niets vervelends.

Bijenkasten
Ondanks het feit dat we hier gasten met kinderen op het terrein hebben, heb ik ooit 5 bijenkasten hoog op het terrein gehad. Dat was een speciale ervaring die ik op wilde doen omdat ze me fascineren, die zoemers. Nooit is er iemand gestoken door een bij, al zaten er duizenden! De mensen hebben zelfs vaak niet eens gemerkt dat we bijen hadden. Ze vlogen af en aan naar het dorp, want daar bloeien ontzettend veel interessante bloemen en struiken. De honing die ze produceerden was heerlijk.

Lavendelhoning
Als ik in de winkel lavendel- of lindebloesemhoning zie staan vind ik dat altijd wel grappig. Hoe weet een imker nou dat zijn bijen, die gemakkelijk tot 10 kilometer in de rondte zoemen, alleen maar lavendel- ofwel lindenbloesempollen oppikken? De waarheid is: dat weet ie ook niet. De waarschijnlijkheid is soms wel groot, omdat er in de wijde omtrek niets dan lavendel (of liever gezegd Lavandin, wat op lagere hellingen wordt gekweekt) te vinden is. Maar ook dat is nog twijfelachtig. Er zal heus wel eens een bij ergens anders aan lurken.

Prijzige honing
Als honing niets of nagenoeg niets kost, kun je er zeker van zijn dat er een hoop suiker bij zit. Pure honing is erg duur, want er zit enorm veel arbeid in de productie ervan. Dat weet ik omdat “mijn” bijen destijds door een professional imker, met bio-sympathieën, werden verzorgd. Voor een potje echte honing moet je dus veel werk verzetten. Mijn imker zei altijd: het is geen broodbeleg, het is een medicijn waar je af en toe een heel klein beetje van zou moeten eten. En dan valt duur ook wel weer mee.

Wereldwijd probleem
Door toedoen van de mens sterven de bijen uit. Ik durf dat stellig te beweren, en ik sta er gelukkig niet alleen in. We ondersteunen dus de imkers in de regio door gasten naar ze te verwijzen. Ze krijgen toelichting op het productieproces, het leven van de bij enz enz. Heel interessant. En goed om te weten wat je kunt doen om de bijen te helpen.

Zelf ervaren?
Op de weg tussen St Maurice en Mirabel zit een imkerij. Jonge mensen die professioneel bijenkasten houden en honing produceren, met die bijen dan. Ze leiden rond en praten altijd met enthousiasme over hun vak.