Ontbijtje soppen

Ik weet niet hoe het u is vergaan of nog vergaat qua oude tantes die koekjes sopten in de thee om 4 uur, ten einde dit beter te kunnen verteren zonder intact gebit, maar ik weet het nog. Je wordt niet geacht dat na te doen als je jonger bent, dat hoort niet. Fransen soppen heel wat af, en niet alleen met koekjes. Ik gruwel ervan: kwestie van opvoeding, denk ik?

Ontbijt bij Fransen thuis
De eerste keer dat ik bij een Franse kennis bleef slapen wegens uit de hand gelopen alcoholgebruik de avond ervoor, mocht ik ’s ochtends mee ontbijten. Dat maak je niet elke dag mee, dus gaf ik mijn ogen goed de kost.

Wat men eet
Een ontbijtset hier bestaat uit een ENORME kom, waar je, zoals mijn moeder wel eens zei, met beide ogen in kunt kijken, een placemat, een servet, een mes en een koffielepel. Geen bord. Er wordt standaard zoet geserveerd, dus jam. Die jam is een blog op zich waard, want vrijwel altijd eigen gemaakt met fruit uit eigen tuin. Kom ik nog op. Ook honing uit de streek staat op tafel, ook een blog waard. En natuurlijk brood en boter.

Hoe men eet
Naar keuze wordt koffie of hele sterke thee in die kom geserveerd. Vervolgens krijg je een stuk brood aangeboden (geen plak maar een soort homp) en kun je die besmeren. Nog niets aan de hand. Die koffielepel dient als gerei om de jam uit de pot te halen en op je brood uit te smeren.

Soppen
Mijn ontbijtgenoten dipten vervolgens de reeds besmeerde homp in hun koffie of thee en slobberden de zaak met smaak weg. Het ergste zijn altijd de laatste hap en slok. Op dat moment valt nog een beetje extra jam in de kom en komt die slok eraan, vol met drab, en met smaak wordt de rest opgelepeld. Werkelijk, zoooo smerig… maar een en al vergenoegdheid aan de zijde van de disgenoten is steeds mijn deel.

Stiekem
Omdat veel Fransen wel eens over de grens hebben gekeken doen ze dit uitsluitend in het geniep als ze in een buitenlands hotel zijn, bijvoorbeeld. Ze zijn zich ervan bewust dat de gewoonte elders niet wordt gepraktizeerd en dat het zelfs als heel vies kan worden ervaren.

Per ongeluk
Een Franse vriendin ging eens mee naar Nederland en voelde zich kennelijk zo op haar gemak met mijn familie dat ze haar gêne vergat en ging soppen. Eén blik was voldoende, ze kleurde tot in haar nek en beloofde het nooit meer te zullen doen! Natuurlijk hebben we erom gelachen.

Dippende Fransen
De topervaring was een koor-weekend in het noorden van de Drôme, waar we met zo’n 80 man zaten te ontbijten. Een Duitse vriendin vond mijn blik over 6 tafels heen en we herkenden in elkaars ogen de ontzetting. 78 slobberende Fransen en er leek niets aan de hand…

Zelf ervaren?
Als u in ons dorp een ontbijtje nuttigt in de locale horeca, kunt u dit fenomeen waarnemen. Ik ben erg benieuwd of die sopgewoonte u ook zo tegenstaat. Nee, het went nooit voor mij. Maar we leven er welgemoed mee, ook al plagen mijn Franse vrienden me hiermee heel graag!