Huisdieren (1): twee uitersten

8 augustus: internationale poezendag. Bij wijze van hoge uitzondering mag Gabber hier blijven slapen.

Ik ben gek op huisdieren, een familietrekje. Poezen en honden, allen welkom. In de loop van de jaren zijn er heel wat ervaringen mee opgebouwd, en de meest bijzondere, Provence-gerelateerde, zet ik hier neer.

De dierenarts
Gabber (Franse kat, want hier geboren, altijd een krul in de staart, echt Frans, vinden wij) was op een dag weer toe aan haar vaccinatie. Een jaarlijks uitje naar de dierendokter. Wij hebben een dierenkliniek in Nyons, met een heuse ziekenboeg.

Fifi versus juten zak
In de wachtkamer waren die dag niet zoveel mensen. Een mevrouw met een Fifi-hondje, in vol ornaat, voorzien van een strikje op haar koppie, eh… de Fifi, niet de mevrouw. Alsmede een boer met een juten zak waarin iets heftig miauwde en bewoog. De mevrouw van dat hondje keek er zeer misprijzend naar en wierp een blik van “nou jaaaaa, zeg!” naar mij, met mijn keurige kattenmand. Ik vroeg aan de boer hoeveel katten er in die zak zaten. “Eentje”, antwoordde hij en voegde er wat bedremmeld aan toe dat hij toch ook eens zou omzien naar zo’n kattenmand.

Intake
De boer werd aan de balie geroepen omdat het zijn beurt was. Hij zette de zak op de balie en de intake begon. “Hoe heet die kat?”, vroeg de secretaresse. “Ehmpf, ‘chais pas… (kweenie)”, zei de boer. “En hoe oud is ie?”. “Ehmpf, ‘chais pas…, ça doit faire 4 ans, 5 ans, non ? (kweenie, een jaar of 4, 5 denk ik?)”, en krabde zich verlegen achter een oor. De secretaresse noteerde een en ander onverstoorbaar. De Fifi-mevrouw ontplofte bijna van verontwaardiging. Op zo’n moment weet je zeker dat het verhaal later in haar dorp de ronde gaat doen.

Nuttige huisdieren
De kat werd met zak en al afgevoerd naar de operatiekamer. De boer groette vriendelijk en vertrok naar buiten. Fifi-mevrouw hield het niet meer en riep : “Mais c’est quand-même scandaleux !”. Ik haalde mijn schouders op en mompelde: “Tja, misschien. Maar hij komt er nog mee bij een dierenarts. Dan heeft ie er dus geld voor over om het beest te laten behandelen. Er zijn ook andere.” Een echte boerderijkat dus, die kennelijk prima muizen vangt, anders was ie hier niet.

Zelf ervaren?
We hebben wel eens gasten met een huisdier. Soms moet er eentje naar de dierenarts. Ik krijg dan altijd achteraf hele positieve verhalen te horen. Gewoon recht toe recht aan hier, niet duur, bijna ouderwets efficiënt. Dus komt u gerust met hond of kat, want de medische stand voor hen is prima! Meld u het wel tevoren even aan alstublieft. Ze zullen genieten van het buitenleven hier.