Gezondheidszorg in onze buurt: de pharmacie

Als je hier wat mankeert, ga je naar de “pharmacie”, in geval van een kleinigheid. De pharmacie is een commerciële winkel, die het midden houdt tussen een apotheek, een drogist, een beauty shop, een De Tuinen en een laboratorium in Nederland. Van steunkousen en beauty crèmes tot homeopathische geneesmiddelen, en uiteraard ook geneesmiddelen op recept die je mee kunt krijgen.

Controles
In onze pharmacie worden ook watermonsters ingenomen van bronnen en zwembaden om te laten checken in het laboratorium op de inhoud. Je kunt er tevens te rade gaan met een mandje paddestoelen om zeker te weten of wat je hebt gevonden eetbaar is of niet.

Eerste hulp
Splinter in je hand? Ze helpen je graag. Advies over wat te doen bij aanhoudende verkoudheid? Komt goed. Samenwerken met artsen? Ook in orde. Het enige is dat het wachten op je beurt wel even kan duren, want naar de Mirabellais wordt goed geluisterd. Overigens in alle openheid, erg discreet kan het niet worden, vanwege de open inrichting van de winkel.

Eigen verantwoordelijkheid patiënt
Kunnen ze je spontaan adviseren over geneesmiddelen-combi’s als je al eens eerder langs was en een langdurige behandeling volgt? Nee. Ze verdiepen zich daar ook niet in, tenzij je het zelf voorlegt. Het blijft een commercieel bedrijf. Men wordt zelf geacht, in heel Frankrijk, om je medische dossier bij te houden. Ook voor wat betreft echo-foto’s, röntgenfoto’s en dergelijke: zelf bewaren. Niemand doet dat voor je. En als je daar lang over nadenkt is dat eigenlijk ook terecht. Het is jouw lijf. Jouw verantwoordelijkheid. Dus melden aan de pharmacie dat je ook andere middelen slikt. Dan kunnen zij je helpen. En als je het zelf niet meer kunt volgen, doet men er goed aan naasten toegang te geven tot je archief. Alleen wanneer je een vaste huisarts kiest kun je erop hopen dat die een archief bijhoudt van conclusies uit onderzoeken.

Goede contacten
Inmiddels heb ik na al die jaren hier een goede band met de medewerkers van de pharmacie en weten zij ook wat ik doe qua gastenontvangst. Het komt voor dat een gast naar onze pharmacie Bommenel gaat en ik van tevoren even bel om uit te leggen wat er loos is. Want andere talen dan het Frans zijn ze er helaas nog niet machtig.

Zelf ervaren?
Je kunt helaas altijd wat oplopen, ook als je met vakantie bent. Geen nood bij ons, want we weten de weg naar alle dienstverleners op het gebied van medische zorg. En we helpen u graag.