Restaurantbezoek in onze buurt

Bistrot du ‘O in Vaison-la-Romaine

We hebben hier in de omgeving van Mirabel heel wat mogelijkheden om een restaurant te bezoeken. Heerlijk uit eten gaan blijft een feestje. Ik geef graag wat tips en trucs om het allemaal vlot en goed te laten verlopen, op basis van persoonlijke leermomenten in de afgelopen jaren.

Binnenkomen
Als je van tevoren hebt gereserveerd in een restaurant, maar ook als je spontaan aan komt, word je geacht even te wachten op een contact met iemand van de bediening alvorens een tafel uit te zoeken en plaats te nemen. (Die gewoonte heb ik aangenomen, maar ik merkte vorig jaar dat dat in Nederland niet gebruikelijk is. Werd zelfs een keer beschuldigd van cynisme toen ik in een nog praktisch leeg Nederlands restaurant beleefd vroeg of er een tafel voor 2 vrij was).
Terug in de Provence: wanneer het contact eenmaal is gelegd word je gezien als welkome gast, ook al spreek je de taal niet. Dit is hier in de streek heel belangrijk.

De bediening roepen
Ooit was ik met een Duitse meneer te gast in een restaurant in Vaison en die meneer knipte de “garçon” met zijn vingers om een bestelling door te geven. Not done in Frankrijk! Zeker niet als je zoals hij daar ook nog Duits bij spreekt. Ik geef toe dat ik zocht naar een gaatje in de vloer om in te verdwijnen, bij de blikken om me heen. Discreet een hand opsteken en de ogen van de ober vangen is beter.

Bestellen
Als je vragen hebt over de menukaart, iets niet begrijpt, geeft de bediening heel graag antwoord en legt dingen uit. Zelfs overleg met tafelgenoten is geen enkel probleem, tenzij het heel druk is, dan zal de “ober” zich verontschuldigen en later terugkomen. Meestal wordt wel meteen gevraagd of u een aperitief wilt drinken. Dat kunt u afslaan en zeggen dat u wel iets te drinken bestelt bij het eten. Dat vindt niemand raar.

Menu of losse plat?
U kunt gaan voor een menu, natuurlijk, maar omdat we allemaal weldoorvoed zijn, snapt iedere restauranteigenaar dat veel mensen volstaan met alleen een “plat principal”. Toetjes en voorgerechten worden steeds meer gezien als extra feestelijk, of bijzonder. U neemt een voorgerecht omdat wat u ziet op de kaart u extreem bevalt. Sommigen bestellen tegenwoordig ook een voorgerecht in plaats van een plat principal. Maar dan wel een uitgebreide koffie of dessert erbij, dan vinden velen dat prima.

Toetjes
In het algemeen is er een menukaart die u opnieuw wordt verstrekt als u nagerechten bestelt. Is dat niet zo, dan somt de ober de beschikbare desserts op en vaak zie ik dan wat vertwijfeling bij de gasten. Het gaat dan te snel. U bent nooit verplicht een dessert te bestellen, u kunt het ook laten, zelfs nadat de kaart is opgehaald of de ober is uit opgesomd, bij “Non, merci, plutôt un café”. Ik ken mensen die van zichzelf zeggen dat ze de nare gewoonte hebben om in een restaurant altijd te vragen naar de dessert-mogelijkheden en nooit iets bestellen. In de praktijk gebeurt dat dus heel vaak.

Kaasplateau
Wie een kaasplateau bestelt, kan voor verrassingen komen te staan. In de betere restaurants komt er vaak een karretje langs met opgetaste kazen. De ober zal toelichten of iets koeienmelkkaas, brebis (schaap) of chèvre (geit) is. Het is de bedoeling dat u er drie à vier uitkiest en de ober snijdt dan af. Hij of zij doet dat naar gelang de sterke smaken van de kazen. Ik zag ooit een ontzette (weer Duitse) mevrouw nog lang nakaarten over een stukje kaas wat zij had gekregen ter grootte van een duimnagel. Hele sterke kaas inderdaad.

Koffie
De koffie wordt vaak geserveerd met een klein chocolaatje of koekje. En de rekening. Komt die rekening niet of neemt u geen koffie, dan kunt u een beetje discreet de aandacht van de ober trekken en hem of haar erom vragen. Als u veel haast heeft of in drukke restaurants waar werkenden lunchen, kunt u ook naar de kassa lopen en daar betalen.

Rekening en fooi
De meeste restaurants hebben credit of debit card mogelijkheden. U rekent dan dat af wat er op de bon staat. Het is wel gebruikelijk, als u tenminste tevreden bent over de bediening, op de tafel een fooi achter te laten in muntstukken of biljetten. Ik hanteer zelf ca. 5% van de nota, maar dat is aan ieders eigen goeddunken. Niemand zal het raar vinden als u minder of meer geeft.

Vertrek
Bij vertrek kunt u het beste de bedienende ober even gedag zeggen. Het wordt op prijs gesteld. Is deze niet voorhanden, dan volstaat een algemene groet natuurlijk ook, zoiets als “Au revoir messieurs dames”. Ik kom terug op het contact in het begin: hoe beter dat is gelegd, des te beter is de bediening en des te meer wordt uw bezoek gewaardeerd.

Zelf ervaren?
Op onze website http://www.franconne.com heb ik een pagina gewijd aan restaurants in de buurt. We “testen” ze zelf graag en geregeld. Zoals altijd en overal kunnen koks een andere roeping kiezen, eigenaren naar elders verkassen en de zaak verkopen. De kwaliteit van de restaurants in onze omgeving is goed tot heel goed. En waar Fransen eten… is het goed.