Eet- en drinkgewoontes

Ik had het al over het ontbijt in een ander blogbericht. Hoe de rest van de dag qua eten en drinken verloopt zal ik in deze uit de doeken doen.

Désirez-vous un café ?
Wonderlijk verschil met Nederland: als je een Franse werkman of -vrouw over de vloer krijgt, en je biedt een kopje koffie aan, zal er praktisch nooit ja worden gezegd. Soms, als je aandringt, zo van, ik zet toch!, dan komt er een schoorvoetend ja. Hoe komt dat, vroeg ik mij af.

Café, un verre d’eau, thé, tisane ?
Enerzijds komt dat omdat koffie hoort bij het ontbijt en later op de dag gedronken wordt in de bistro. Anderzijds omdat niemand je lastig wil vallen, ook al bied je het aan. En misschien ook omdat er keuzes worden verwacht: glaasje water, thee, “tisane” (kruidenthee) en dat dat dan eigenlijk weer niet hoort om het te vragen. Zo verbluffend makkelijk als je het kopje koffie in Nederland aanbiedt, zo ingewikkeld is dat hier soms.

Lange lunchpauzes
Dan komt lunchtijd: ze gaan ervoor zitten. In het algemeen gezamenlijk, als dat kan. Een gewoonte die stamt van de tijd toen ze kleuters waren. Allemaal samen in la cantine èn warm eten. Geen Fransman zal denken aan ons broodje kaas tussen de middag! Ze hebben pauze van 12 tot 14 uur, dus tijd zat.

Verkapte werkbespreking
Tijdens het lunchen wordt er vergaderd, hoe gek dat ook klinkt. Er worden over tafel banden verstevigd in de persoonlijke sfeer, jawel, met een glaasje wijn voor de vertering, maar er worden ook tips uitgewisseld over dagelijkse zaken, soms werkbesprekingen gehouden enz. Ook al is het een lange middagpauze, hij is wel degelijk “nuttig”. Afgesloten met een kopje sterke koffie, altijd.

Goûter-tijd
De middag is in het algemeen lang, want men eet pas ’s avonds rond 20 uur, bij het journaal. Daarom kennen we ook het “goûter”, ingesteld voor kinderen die uit school komen, maar overgenomen door veel volwassenen. Een kop drinken (thee, chocolademelk, koffie soms) met een onvermijdelijk koekje. Hebt u zich ook wel eens verwonderd over de enorme afdeling koek en koekjes in een Franse supermarkt? Hier is dus de verklaring.

Avondeten
Het dîner ’s avonds bestaat in de koelere periodes vaak uit soep met een stukje brood, wat kaas toe. Ook weer dat glaasje wijn. In de warmere tijd bestaat het uit een salade. Dus een lichte maaltijd.

Uit eten in een restaurant
Als je dus ’s avonds naar een restaurant gaat, uit eten, is dat een klein feestje. Dan eet je tussen de middag bij voorkeur wat minder (omruilen van middag en avond). De meeste Fransen hier, vaak wat ouder van dagen, kiezen ervoor om tussen de middag “uit eten” te gaan, dat is beter voor “la digestion”.

Tussen de middag warm
Sinds ik hier woon, lunch ik ook “warm”. Het bevalt me beter dan ’s avonds warm eten. In restaurants is soms het lunchaanbod goedkoper en uitgebreider dan het diner-aanbod. Met name wanneer zo’n restaurant goed bekend staat bij locale werkenden.

Zelf ervaren?
We hebben de keuze uit restaurants en bistrots in onze buurt. Daar schreef ik al eerder over. Als u om 11 uur ’s ochtends b.v. aanmeert in onze Le Gecko, café-bistrot-resto in Mirabel, kijkt niemand vreemd op wanneer u een wit wijntje bestelt. En dan natuurlijk het dorpsleven verder bespiegelen…