Wijn proeven

Natuurlijk is wijn proeven één van de belangrijkere dingen om te doen als je in de Côtes du Rhône verzeild raakt :-). Bij de caves in de buurt en iets verder weg is er zoveel keuze dat één vakantie niet genoeg is. We helpen u graag een beetje op weg.

AOC
Appellation d’Origine Contrôlée, vaak een begrip als het gaat om kwaliteitswijnen. Maar ook de Médailles d’Or et d’Argent van de zogenaamde Foires aux vins geven indicaties over de kwaliteit van een wijn. In onze buurt hebben de druivenboeren op het grondgebied Vinsobres en masse de AOC verworven. Voor de overige boeren en caves geldt dat er altijd wel één wijn een Médaille heeft weten te verkrijgen. Keuze genoeg dus!

Caves coopératives en particuliere caves
We hebben in Mirabel, althans in de gemeente, maar één cave en die is particulier. De familie Roux exploiteert al sinds de jaren ’80 le Domaine de la Taurelle. Sinds enige jaren zijn zij overgeschakeld op bio-wijnen. Hun 16 hectare wijnvelden geven voldoende opbrengst om met een gezin van 4 personen van te leven en de kwaliteit van hun wijn is zonder meer prima. Zij zitten aan de route van Mirabel naar Nyons. Ze verbouwen dus wijnstruiken, oogsten zelf, verwerken de oogst en bottelen. Dat alles is er te bekijken. De zoons spreken Engels.
Caves coopératives nemen zo ongeveer de rest van de Mirabellais-druiven voor hun rekening. Ze bevinden zich in St. Maurice sur Eygues en in Villedieu. Onze Mirabellais coopérative wijn gaat door het leven onder de naam Delphinale. Persoonlijk vind ik de St. Maurice-versie de lekkerste. Iedere cave heeft immers zijn eigen receptuur.

Rood, wit, rosé en cépages
Het is eigenlijk een beetje om het even, alle kleuren wijn zijn lekker en uw persoonlijke voorkeur is bepalend. Wel kunnen veel mensen de verschillende cépages (druivenrassen) die we hier hebben herkennen in de smaak van de wijn. Ze worden allemaal gebruikt voor alle kleuren. We kennen hier de mourvèdre, de syrah en de grenache. Speciaal voor witte wijnen is de viognier aan te bevelen.

Noord Rhône-dal, zuid Rhône-dal
We hebben 2 Engelse wijngidsen in onze buurt die u graag een dagje meenemen naar allerlei caves. De één is gespecialiseerd in de wijnen van de noordelijke Côtes du Rhône, de ander zit zuidelijk. Zij kennen caves in Roaix, Séguret, maar ook noordelijk tegen Montélimar aan. Het is een leuke manier om kennis te maken met de streek en ook veel te leren over wijnen.

How to…
Als u in een particuliere cave gaat proeven, is het wel gebruikelijk (tenminste als u niet in een groep aankomt) om ook iets te kopen. Eén doos volstaat al. In een coopérative hangt het een beetje af van de service die wordt geboden. Is de service echt abominabel slecht, dan kunt u eventueel weggaan zonder iets te kopen, maar de afgelopen jaren hebben de caves coopératives zich aanmerkelijk verbeterd wat dat betreft.

Prijzen
Voor pakweg 4 euro de fles kunt u hier al heel goede wijnen inslaan. Meestal niet heel lang houdbaar, maar wel lekker. Wanneer er een Médaille of een AOC in het spel is, gaan de prijzen vanzelfsprekend (?) omhoog. Ook bio-wijnen zijn meestal duurder.

Uitverkoop
In de maanden september en oktober is het wijnuitverkoop in de supermarkten in de buurt. Zogenaamd om plaats te maken voor de nieuwe oogst, maar ineens komt er een heleboel op de markt wat je nooit zag. Onder andere is het bij Lidl een komen en gaan van prima streekwijnen voor geen geld. Dus: proeven in de zomer en kopen in de vroege herfst!

Zelf ervaren?
Wijn proeven bij de caves in onze buurt is een leuke bezigheid. U kunt bij iedereen terecht, meestal tot 12 uur en na 14 uur. Menigeen vond op die manier al een vast adresje en importeert ettelijke dozen naar Nederland of België, om er steeds weer van te genieten.