Liefdadigheid in Frankrijk

Zo vaak als er in Nederland een gironummer wordt opengesteld voor een goed doel, zo weinig is dat in Frankrijk het geval. Niet omdat Fransen niet vrijgevig zijn, integendeel, maar omdat ze het anders organiseren. Een ontdekkingstocht.

Loterijen
Er bestaan in Frankrijk geen privé-loterijen. Tot nu toe worden loterijen georganiseerd door de staat via La Française des Jeux (FDJ). Een enorme organisatie waar miljarden in omgaan. Fransen gokken veel en graag. Een deel van de opbrengsten gaat naar goede doelen. De FDJ zou door Macron geprivatiseerd worden, wordt beweerd. We wachten het af. Behalve de postcodeloterij, is hier alles op het gebied van gokken wat we in Nederland ook kennen, denk ik. Krasloten, paardenrennen (PMU) en noem maar op. Alle loten zijn verkrijgbaar via de Bureaux de Tabac, of via de website.

Telethon
Sinds jaar en dag is er één datum per jaar dat iedereen zich mobiliseert voor de Telethon. Een dag van het goede doel. Verenigingen, buurtgroepjes en schoolklassen doen dingen voor de Telethon. Maar altijd gaat dit gepaard met een voor-wat-hoort-wat idee. Dus men organiseert een buffet voor de gezelligheid, waarvan de meeropbrengst naar de Telethon gaat. De ouders bewonderen hun kroost bij een balletuitvoering en betalen 3 euro voor een glaasje wijn na. De meeropbrengst gaat wederom naar de Telethon.
Persoonlijk vind ik het wel wat hebben. Eén keer per jaar de gelegenheid om iedereen weer even te zien en je doet meteen een duit in het goede doelen zakje. Klaar.

Etrennes
Eenmaal per jaar komen er “leveranciers” aan de deur om een bijdrage genoemd “étrennes” te vragen. Dat is zo tussen half november en Kerst. Bij ons en officieel beperkt zich dat tot de Pompiers (Brandweer, Eerste Hulp) en La Poste (de postbode). Met name de Pompiers bellen niet aan maar komen met zaklantaarns de juiste deur zoeken en je schrikt je een ongeluk… maar goed, als je ze een donatie geeft, krijg je een reçu’tje en een brandweerkalender met wetenswaardigheden en foto’s van de locale équipe. Altijd leuk om even te zien wie uit het dorp er bij de Pompiers zitten.

Onze kalenders zijn braaf, maar deze is wel leuk.

Bij de postbode mag je ook een kalender uitzoeken, steevast met kittens, puppies, paarden, bloemen en dergelijke. Je moet er tenslotte een heel jaar naar kijken.

Zelf ervaren?
De Telethon is in het najaar, begin december meestal. Leuk om je te verdiepen in wat de locale verenigingen presteren, en om mensen te ontmoeten uit de streek of van elders die hier een tweede huis hebben. Een meestal culinair ondersteund festijn waar tenminste lekkere wijn kan worden geproefd.