Gieren bij Remuzat

Sinds ongeveer 30 jaar cirkelen er weer gieren bij Remuzat. Een machtig gezicht. Ik denk dat ik er zo’n drie keer per jaar naar toe ga, want je kunt er ook prachtig wandelen. Hier is meer info over die gieren.

Uitgestorven
In de jaren 80 waren er praktisch geen gieren meer te vinden in onze streek. Dat was voor de vele schapen- en geitenboeren een behoorlijk probleem, omdat zij hun kadavers niet meer kwijtraakten. In de periode van het lammeren zijn die er nu eenmaal altijd. Ook de natuur als zodanig raakte uit balans, omdat wild niet werd opgeruimd. Men besloot toen een aantal gieren uit Spanje hier te importeren. Ze worden en werden bijgevoederd in een enorme kooi hoog op de berg bij Leoux (achter Villeperdrix).

Succes
De herintroductie van 3 soorten Spaanse gieren werd een daverend succes. Er zijn er nu honderden in de omgeving. Als je op het juiste moment naar Remuzat gaat, kun je ze zien cirkelen tegen de Rocher du Caire aan. Prachtig gezicht. Maar nog veel specialer is ze van dichtbij en van boven te zien.

St. May
Op de weg van Nyons naar Gap ligt het dorpje St. May. Een soort roversnest boven het dal van de Eygues. Als je daar omhoog rijdt, over een smalle maar goed aangelegde weg, vervolg je de route naar Vautours/Rocher du Caire (Gieren, Rots van Caïro). Het is een smalle asfaltweg, waar je verkeer tegen kunt komen, maar er zijn ook vluchtplaatsen om elkaar te kunnen passeren.

Parkeerplaats
Na enige kilometers komt u vanzelf op een ruime parkeerplaats. Vandaar gaat u te voet verder naar het kruis wat in de verte staat. Na zo’n kilometer wandelen, een beetje stijgend, komt u aan bij het ravijn van de Rocher du Caire. Op weg daarheen heeft u vast al een paar gieren gespot.

Cirkelen
Ze vliegen vlak boven u of net onder u als u hier een tijdje staat of zit. Een schitterend gezicht. Soms met meerdere tegelijk, meestal als enkeling. Tegen de rots onder u zijn hun nesten gebouwd. Met name wanneer de zon op die rots schijnt en de thermiek dus goed is, zullen de gieren zich daar verplaatsen. Nee, van dichtbij zijn het geen beauties om te zien, maar als ze vliegen en het is stil, hoor je het zachte suizen van de wind onder hun vleugels.

Wandeling
De wandeling van pakweg 10 kilometer voert u over de kim van die Rocher du Caire. Overal staan gele streepjes, het kan niet missen. Tijdens die wandeling ziet u steeds weer gieren. Soms loopt u vlak langs de stijle rand, dus wel oppassen met kleine kinderen. De wandeling komt uit bij een groot driehoekig lavendelveld en daar kunt u naar beneden, weer naar het dal.

Kloostertje
U ziet in het dal, op de terugweg naar de parkeerplaats, ook een klein heel oud gebouw staan met een klokkentoren. Dat is de Abbaye de Bodon, daterend uit de 5e eeuw. De kapel is toegankelijk.

Zelf ervaren?
Dit is één van de mooiste plekjes van de zuidelijke Drôme, vind ik. Ook als je geen 10 kilometer wilt of kunt wandelen, kun je toch vrij gemakkelijk bij die gieren komen. En daarna een lekker hapje eten bij een restaurantje in Remuzat (vervolg de weg naar Gap en dan linksaf).