Naar de markt

Markt op de Place Bourdongle in Nyons

Provencaalse markten, weekmarkten, gastronomie-markten… u vindt in onze streek van alles op dit gebied. Elke dag van de week kunt u naar een markt. De meest bezochte weekmarkten door onze gasten zijn die van Vaison-la-Romaine (dinsdag) en Nyons (donderdag). Enige achtergronden.

Dinsdag: Vaison-la-Romaine
Het hele jaar door is er op dinsdag markt in Vaison. Voor de locale bevolking een vast uitje: ik ken in elk geval maar weinig streekgenoten die er niet naar toe gaan. In het hoogseizoen is het wel een uitdaging om een parkeerplaats te vinden en is het rond 10 uur, half 11 topdruk. Dan vind je de locals er dus ook niet meer want zij gaan dan heel vroeg. Overigens niet alleen om de drukte, maar ook omdat het dan nog lekker koel is.
Vaison is bij uitstek een pleisterplaats voor “allochtonen”, waarmee ik bedoel mensen die van elders in Frankrijk of uit de hele wereld hier een woonstee hebben gevonden. Je hoort dan ook op de markt in Vaison gemakkelijk 4 talen, als het niet meer is.

Donderdag: Nyons
Het achterland van Nyons, richting Gap, bepaalde al in de 16e eeuw dat het goed zou zijn er een weekmarkt te houden. De boeren uit die contreien kwamen, en komen nog steeds, met hun producten naar die markt. Steeds meer zijn dat bio-producten van hele goede kwaliteit.

In Nyons is de markt nog steeds meer locaal gekleurd dan in Vaison. Een vast begrip is de forellenkweker met levende forel uit St Ferréol 30 Pas, bijvoorbeeld. Hij staat net voor Bonnet Immobilier aan het grote plein, tegenover de VVV. Wanneer je een forel (of meer) koopt, wordt die ter plekke door Thierry met de hand gevangen en snel naar de andere wereld geholpen. Maar er zijn ook producenten voor geitenkaas, olijfolie, noten, kruiden en pluimvee op de markt te vinden.

Het toeristenseizoen (juli-augustus) is ook hier debet aan parkeerproblemen, maar wie heel vroeg gaat, vindt een plekje en kan genieten van een veelkleurige markt, die prachtige plaatjes oplevert.

Buiten het seizoen
Al snel neemt de drukte af na augustus. Dan komen ook langzaam maar zeker de leveranciers van winterkost weer terug. Zoals het vaste mannetje uit de Elzas met zijn zuurkool en worst, mmmm. Ik mis niks hier! Grappig is ook dat hij een klantenkaart uitdeelt. We halen het vaak net om de korting mee te pikken, na trouw iedere week zuurkool (choucroute) te nuttigen, voordat hij weer het veld ruimt voor de zomeraanbieders.

Groente en fruit
De markt in Nyons, knet, als wel vaker, een vaste indeling. Op het plein voor de Mairie staan de leveranciers van groente en fruit, bijvoorbeeld. Dat zijn vrijwel altijd “Arabes”, zoals we hier zeggen, mensen uit de Mahreb (Tunesië, Algerije of Marokko). In onze familie een goede gewoonte om, voor wie de taal machtig is, zich met staalblauwe ogen en een bepaald niet Arabisch postuur in hun landstaal de weekbestelling te komen doen. En ook altijd gaaf om de verraste reactie te horen van deze marktkooplui, alsof ze elkaar al jaren kennen en wekelijks even een bakkie thee doen.

Proeven
Ik zag ooit Ilja Gort in een TV-uitzending een stukje markt presenteren, ergens in de Dordogne. Hij liep al kautend in de camera langs een groentekraam met meloenen en zonder de verkoper een blik waardig te keuren, pakte hij een stukje proef-meloen van een schaal. De ontzette blik “non mais !” van die Fransman zie ik nog voor me. Dat doe je dus niet… je legt even contact met de man, prijst zijn waar op het uiterlijk en hij biedt je dan van harte een stukje aan.

Kleding
Jarenlang stond er een kledingleverancier en dan met name van huisschorten. Zo’n soort stofjas met fijne bloemenprint, steevast donkerblauw, een zakvormig geheel, maar oh zo geliefd bij de Franse oudere dames. Te lang helaas heb ik gewacht met er eentje aan te schaffen, want toen ik had besloten, samen met een vriend die er ook dol op is, was dit artikel ineens niet meer verkrijgbaar.

Zelf ervaren?
De lijst “Waar is welke dag markt?” ligt in onze gîtes. Na uw inkopen te hebben gedaan is een kopje koffie na, en, waarom ook niet, een glaasje wit als toetje, natuurlijk super. Bespiegel het locale gebeuren en geniet er volop van.