TV in Frankrijk

Franse zenders op TV: hoe ze te bekijken (technisch) en welke zijn interessant (in mijn ogen). Zijn buitenlandse zenders ook mogelijk? En met name Nederlandse? Hoe dan? Omdat dit allemaal nogal eens veranderd is in de afgelopen jaren, een status-update.

Publieke zenders
We kennen in Frankrijk een aantal publieke zenders die bij wet voor iedereen bereikbaar moeten zijn die een antenne-aansluiting heeft. Antenne is hier standaard digitenne, op zijn Frans TNT. Onze “relais”, de fysieke antenne, staat bovenop de Mont Ventoux. Vandaaruit wordt de streek dus voorzien van TV en radio.
We kennen France 2 als één van de veelbekeken publieke zenders. Deze heeft voornamelijk actualiteiten om 20 uur (even daarvóór en daarna het weerbericht) en daarna soaps, detectives, soms films. Een begrip in Frankrijk is “Le film du dimanche soir”, als we allemaal uitgeteld van het weekend de batterij weer opladen voor de werkweek.

Publieke zenders met een sausje
France 3 is de regionale zender. Dus hier zien we Provence-Alpes als we voor die zender kiezen. Deze actualiteiten zijn vooral regionaal georiënteerd. Daarna komt er een scala: France 4, 5 (ik geloof dat dat France 5 Monde is) en dan nog France Ô, voornamelijk gericht op interculturele actualiteiten en documentaires.
Ook publiek is Arte, een Duits-Franse combinatie, die bijna elke avond wel goede programma’s en documentaires heeft. Het nieuws (20 uur) heet “28 minutes” en wordt gepresenteerd als een rondetafelconferentie, waar deskundigen meteen meepraten met een actualiteit. Ja, er wordt dus veel gepraat… en dat is Fransen op TV en radio eigen.

In onze gîtes…
is TV via TNT niet mogelijk, omdat we dan heel zwaar worden gestraft met belastingen. We zijn formeel een horeca-gelegenheid en we moeten zowel belasting als Buma-Stemra-rechten (in Frankrijk SACEM genoemd) afrekenen als we TV via TNT aanbieden. Dus doen we dat anders: we hebben een plat scherm in elke gîte. Wilt u TV kijken via dat scherm, dan kunt u op uw tablet of smartphone de zender opzoeken die u wenst en vervolgens naar Google Chrome Cast switchen, zodat u het programma op het platte scherm kunt bekijken. Tot nu toe weet de Franse overheid nog niet hoe ze TV kijken via internet, waarmee u per slot van rekening veel meer kunt, zou moeten belasten. Ik ben niet tegen belasting betalen, integendeel, maar er is een grens qua rechtvaardigheidsgevoel, met name omdat U in de gîtes vrijwel NOOIT Franse TV zult willen kijken.

Privé zenders in Frankrijk
Nog even een opsomming van de privé zenders in dit schone land: TF1 is er eentje met hopeloos veel reclame, M6, met het populaire werk zoals Expeditie Robinson op zijn Frans, en daarna nog een hele reeks pulp- en betaalde zenders.

Kortom: interessant zijn wat mij betreft France 2 (nieuws) en Arte.

Internationale zenders mogelijk?
Ja dus, via internet. Onze gratis wifi is prima en stelt u in staat om Nederlandse, Belgische en andere nationaliteiten te ontvangen en gemakkelijk te “casten” naar het platte scherm.
Voor Nederlandse zenders, die beperkte uitzendrechten hebben in het buitenland, geldt op dit moment dat KPN- en Ziggoklanten altijd via hun account verbinding kunnen krijgen. Anderen kunnen inloggen op onze VPN-express account, verbinding maken met een server in Amsterdam, en dan Nederlandse TV-zenders ontvangen.

Satelliet-ontvangst
In eerdere jaren hadden we een satellietschotel (eh, 4 stuks) opgesteld. Om zowel Nederland, BBC als Frankrijk te kunnen ontvangen, zowel in huis als in de gîtes. Viva internet: de ontsierende schotels zijn van het dak en veel eenvoudigere connecties zijn nu mogelijk.

Zelf ervaren?
Lekker voetbal kijken met Nederlands commentaar? Even het nieuws zien? Je verkneukelen over de regen in Nederland :-)? Of je favoriete serie meteen (en niet in uitzending gemist) volgen? Geen probleem bij ons! Vergeet niet de NPO-app te laden voor uw vertrek van huis. Dan is dat maar vast gepiept.