Olijvenoogst

De olijvenoogst is gaande in de streek. Ineens kan je tuinman even een paar keer niet komen, want daarmee doende. Het halve koor hangt in de diverse bomen en plukt dat het een aard heeft, want de oogst dit jaar is overvloedig. De molens draaien op volle toeren. Meer over olijven en vooral Olives de Nyons AOC in deze bijdrage.

Olives de Nyons AOC
Olijfbomen vind je rond de Middellandse zee overal. Wij zijn zo ongeveer het noordelijkste punt in Frankrijk waar ze te vinden zijn. Omdat de winters hier vooral ’s nachts helder vrieskoud zijn, met overdag veel zon, vraagt dat een ras dat resistent is tegen de koude. Tegelijkertijd is die vrieskou een weldaad voor de smaak. We kennen specifiek hier de Tanche, de Picholine en nog eentje waar me de naam even van ontschoten is. Dit zijn Nyonsais bomen. De Nyonsais-streek, of appellation, gaat tot Buis les Baronnies.

1956
In de winter van 1956 heeft het in onze streek zo hard gevroren dat nagenoeg al die bomen dood zijn gegaan. Dus praktisch alle bestaande olijfgaarden zijn van na die datum. Maar het zijn goeie groeiers als je ze goed bemest, dus we hebben intussen alweer aardige knoesten in het landschap (zie de foto boven).

De oogst
Wanneer het oogsttijd is, in december, rijden er weer tractoren met bakken door de buurt, op weg naar de molens. De olijven die geschikt zijn voor consumptie worden met een speciale receptuur ingemaakt en verkocht in plastic bakjes. Ik ben er helaas nog nooit in geslaagd de juiste receptuur te vinden. Dus ik koop ze bij de Cave Agricole in Nyons.

Recepturen die geprobeerd zijn
In een zoutwaterbad: olijven voorzien van gaatjes en in de verhouding 1 op 20, dus grof zout 1 en water 20, in emmers. Af en toe roeren. De prachtigste schimmelculturen komen daarin, maar olijven eten, ho maar.
In de diepvries en 6 maanden “vergeten”, daarna pekelen en voorzien van kruiden: makkelijk, dus die proberen we. Resultaat: bittere kernen, niet lekker.
In zout: olijven prikken en rechstreeks in kilo’s zout om de bittere smaak eraf te krijgen. Geen succes.
Ik heb het opgegeven. Overigens, zonder behandeling zijn olijven “zo van de boom” niet te pruimen.

Olijfolie kopen
Wanneer je echte Nyonsais olijfolie koopt, betaal je tamelijk veel geld. Helaas zit er kaf tussen het koren. Soms zijn de olijvenoogsten slecht en importeren molens olijven uit Italië en vooral Spanje om toch te kunnen draaien (het personeel moet ook eten). Die olie zit in flessen die op het etiket eerlijk zouden moeten zeggen dat de olie zuivere Nyonsais AOC is, gemengd met XYZ. Dit is niet altijd het geval. Met name op de markt, waar je geen verhaal kunt halen, gaat het nog wel eens fout.

Olijfolie gebruiken
Een Provencaal denkt er het zijne van wanneer Nyonsais olijfolie wordt gebruikt voor het bakken en braden. Zonde. Die olie gaat in de salade of los op een stukje stokbrood. Jammie.

De broederschap van de olijven-specialisten
In Nyons is er een broederschap die 2 feesten per jaar organiseert: la fête de l’olive piquée (dit weekend, de geprikte olijf) en l’alicoque (een samentrekking van ail en coque, een oud provencaals woord voor olijf). Met toespraken, een kinderboerderij op de Place Bourdongle en uiteraard wijn en olijven om te proeven.

Links op de foto trouwens Pierre Combe, erelid van de broederschap en (zeer gewaardeerde) burgemeester van Nyons. Tevens erelid van ons koor.

Zelf ervaren?
Het veiligste adres om de echte AOC Nyonsais (die heerlijk is) te kopen is de Cave Agricole in Nyons, ook Vignolis geheten. Ook Moulin Chameil in Pont de Mirabel of Farnoux op de rotonde naar Puyméras zijn goed, maar let daar op de etiketten. U kunt overal proeven!
Consumptie-olijven van de Cave Agricole zijn proefondervindelijk de lekkerste. Ik exporteer wat af naar mijn familie en vrienden in Nederland!