Truffels en de mythes daaromtrent

Het is truffeltijd. Dat ruik je. Bijvoorbeeld gisteren tijdens een koorrepetitie, waar mysterieuze kleine pakjes van keukenpapier-met-inhoud werden uitgedeeld aan mensen die er blijkbaar hadden besteld. We hebben namelijk een truffelzoekster in de gelederen. Na enige uren in een lekker warm gestookt lokaal, is de lucht niet meer te harden! Maar hoe zit dat nu allemaal, met truffels?

Witte en zwarte truffels
Van nature groeien hier twee soorten, àls ze groeien. Want er is tenminste één fikse bui in de zomermaanden nodig om dat te bereiken.

Kennelijk was dat dit jaar het geval, want er zijn er genoeg. Witte truffels zijn van binnen wit en worden ook zomertruffels genoemd. Omdat ze al vroeg of nog heel laat worden gevonden. Zwarte truffels zijn zwart van binnen en smaakvoller, alleen vind je ze in een beperkte periode, nu dus.

Truffels zoeken en vinden
Vroeger zocht men truffels met varkens. Omdat varkens ze echter zelf ook lekker vinden, vreten ze ze al op voordat je er de hand op hebt kunnen leggen, na hun opwroeten. Vandaar dat mensen tegenwoordig honden leren om ze te vinden. Mijn koorcollega heeft er twee, Tango en diens zoon.

Zij gaan er veelvuldig op uit in deze tijd van het jaar en vinden truffels die mijn koorcollega vervolgens, uiteraard zonder bonnetje, verkoopt. De opbrengst zet ze om in het diervoer wat ze voor alle beesten om haar huis moet kopen.
Sommige mensen zijn in staat ze zelf te vinden omdat ze een hele fijne neus hebben.

Geen bonnetjes
Truffelhandel vindt officieel plaats in Richerenches en St Paul Trois Châteaux op zondagochtend. Parijse restaurants zenden koeriers om ze er te halen, zodat ze tijdens de lunch op het menu staan. Op de truffelmarkt staan een aantal standjes waar mensen met minuscule weegschaaltjes onsjes afwegen.

Want truffels zijn duur. Vorig jaar haalden we 800 euro per kilo, dat was een record, en dat kwam vanwege schaarste. Ik zal de koorcollega even vragen wat de huidige koers is, maar die zal lager zijn, anders rook het gisteren niet zo pregnant. Wat het trouwens ook op enige honderden meters van de truffelmarkt doet, met name als de zon schijnt. Bonnetjes krijgen wij, eenvoudige stervelingen, daar wel, maar of en in hoeverre de leveranciers hun impôts (belasting) betalen, dat weet bijna niemand.

Hoe truffels te eten
De meeste mensen hier bakken ze mee in een omelet. Maar er worden soms ook (witte) truffels op toastjes geserveerd bij een borrel.

Er zijn liefhebbers en haters, zo simpel is het. De smaak is heel uitgesproken en je hebt maar weinig truffels nodig om een smaaksensatie te verkrijgen. Truffels worden ook verwerkt in worst en paté’s.

Wandelen met een hond
In deze tijd uit wandelen gaan met een hond is een uitdaging. Ten eerste omdat je als wandelaar geen schutkleuren moet aantrekken, anders zien jagers je voor iets anders aan dan je bent. Je hond kan zich vergissen en in de poten lopen van een opgejaagd everzwijn. Die hoor je wel van verre aankomen, met meestal een dikke 100 kilo denderend van de berg af.
Maar wandel je langs een plek waar truffels worden gevonden, al dan niet gekweekt, dan ben je met een hond verdacht. Mijn petehond is totaal niet getraind op truffels vinden, noch op iets anders trouwens, maar ik houd hem toch liever aangelijnd als ik een persoon in de verte ons aan zie staren.

Petehond Lego

Truffels kweken
Er zijn zogenaamde serres aux truffes in onze streek. Dat zijn veldjes waar in keurige rijen een speciaal soort eikebomen staat. Het ziet er altijd wat raar uit en mensen vragen zich wel eens af waar die aanplant voor dient. Hiervoor dus.

Soms leggen eigenaren er nu ook irrigatiesystemen in aan. Het loont de moeite, want als het niet geregend heeft in de zomer groeit er dus niks.

Film Le Serre aux Truffes
Er is zelfs een film gemaakt over dit onderwerp, waar locale mensen als figuranten in hebben meegespeeld.

Helaas niet op youtube te vinden, maar mocht u er eens tegenaan lopen, dan is die wel interessant om te bekijken.
En een boek:

Zelf ervaren?
De illegale handel is voorbehouden aan kennissen en kennissen daarvan. In geen enkele winkel vind je truffels. Maar een bezoekje aan de zondagochtend truffelmarkt in de genoemde plaatsen is leuk. Natuurlijk wordt daar geproefd, met een glaasje erbij. Kom het ontdekken vanuit onze gîtes, op een half uurtje rijden ervandaan.