De brievenbus in Frankrijk

In Nederland zijn de brievenbussen waar je post in deponeert gestandaardiseerd in eerst rood en nu oranje. In Frankrijk zijn de depot-brievenbussen altijd geel en soms wel erg discreet aangebracht op straathoeken, achter struiken. Huisbrievenbussen moeten voldoen aan zekere normen, hetgeen best praktisch is als je eenmaal je rebelse Nederlandse vrijheid even opzij zet.

De brievenbus bij je huis
Het is een kwestie van onderhandelen met de “facteur” (postbezorger) waar je hem mag plaatsen. Natuurlijk wil die niet dagelijks vele extra meters afleggen. Maar jij wilt ook niet in weer en wind (relatief begrip hier) altijd maar tot aan de openbare weg wandelen om je post op te halen. We vonden hier een compromis, door de postbezorging te groeperen met onze buren, niet al te ver uit de buurt en voor de facteur een voordeel dat ie maar één keer hoeft uit te stappen uit zijn auto in plaats van twee.

De bus zelf
Zoveel verschillende soorten brievenbussen als je in Nederland in het “buitengebied” kunt aantreffen, zo weinig variatie laat Frankrijk toe. Iedereen is gestandaardiseerd op 2 modellen: een fikse blokvormige bus in de kleuren geel, groen of soms nog rood.

Of een kleiner busje in diezelfde kleuren. En dat is het. De sleutel om toegang te krijgen tot die bussen is voor de facteur universeel, hij kan er altijd in om pakketjes te bezorgen.

Handig
Dit is een praktische methode, zeker nu we steeds meer producten niet zelf gaan halen maar via internet bestellen. Uiteindelijk is die standaardisatie ook wel prettig, want als je verhuist hoef je over dat onderwerp in elk geval niet na te denken. Hooguit over de technische kant van de zaak: de plaatsing van de bus.

Post in het algemeen
Zoals overal neemt de hoeveelheid post hier drastisch af. Alle correspondentie gaat per internet, of bijna alle. De functie van de postbezorger verandert dan ook. Weliswaar komt hij of zij, behalve op zon- en feestdagen, dagelijks langs, maar de bezorging betreft nu meestal pakketten. Die ook per andere leverancier komen, al naar gelang, maar die heeft geen toegang tot de bus.
Nieuw is sinds enige tijd dat postbezorgers in het buitengebied of in de stad zich bekommeren om ouderen.

Ouderenzorg: nieuwe dienst
Fransen kunnen een abonnement nemen op de ouderenzorg van La Poste. Wie ver weg woont van vader en moeder en graag wil dat iemand elke dag even een oogje in het zeil heeft, kan zich daarop abonneren. Er komt dan een seintje of alles al dan niet ok is. Een goed initiatief, maar we moeten nog zien of dit beklijft.

Zelf ervaren?
Ik stuur mijn gasten wel eens een vergeten artikel na, vooral chargers zijn favoriet. De post is behoorlijk betrouwbaar in Frankrijk. En altijd is de post-beambte bereid om je nòg mooiere postzegels aan te prijzen dan die er al zijn. We hebben gewoon een postkantoor in Mirabel, dus wie nog ouderwets maar fijn een ansichtkaart wil verzenden, heeft de service nagenoeg  naast de deur.