Water in de Provence

“Là où il y a de l’eau, il y a la vie”, zo sprak een werkman op dit terrein ooit toen we net gebouwd hadden. “Waar water is is leven”. Hoe waar is die uitspraak. Ik denk dat je dat pas echt goed beseft wanneer je in het zuiden van Europa woont. Bronnen worden gekoesterd, watervoorraden vlijtig aangeboord en er vinden vele investeringen plaats bij particulieren om gratis water te verkrijgen. Bij sommige B&B’s is het soms onmogelijk geworden om gasten te ontvangen, omdat er geen water meer is. 

Water onder de grond
“Hoe komt dat toch dat het hier zo prachtig groen is en het toch zo weinig regent?”, is hier een vaak gehoorde vraag. Het geheim zit onder de grond. Wij bevinden ons aan de uitlopers van de Alpen. De heuvels die hier liggen hebben vrijwel allemaal bronnen en meestal wonen we bovenop zogenaamde nappes phréatiques, ondergrondse waterbekkens.

Wanneer een plant, boom of struik eenmaal zijn wortelweg gevonden heeft naar die voorraad water, kan er niets meer misgaan.

We kennen ook wiggelaars (sourciers) die water zoeken en vinden, onze burgemeester b.v. is een notoir wiggelaar.

Onze bron: de Tune
Onder ons terrein bevindt zich zo’n nappe, daarom hoef ik nagenoeg niet meer te irrigeren. Maar daaraan ging wel een periode vooraf dat dat wel moest en omdat leidingwater hier erg duur is (pakweg € 2,75 per kuub), bezin je je drie keer voordat je dat daarvoor gebruikt.

Gelukkig konden wij vrij makkelijk aanprikken op een langs het terrein lopende bron, zowel voor de beplanting als het zwembad. Helaas besloot echter de Gemeente Mirabel een paar jaar geleden om die bron om te leiden via publieke wegen, waardoor wij, aanwonenden, het recht niet meer hebben om het te gebruiken. Eeuwig zonde, want het meeste Tune-bronwater van supergoede kwaliteit stroomt nu gewoon… weg.

Aanboren
Als er geen bron vlakbij is, is er meestal toch een nappe phréatique onder je grond hier. Soms heel diep, maar je vindt hem, als je goed ver boort.

Sommige huizen hier moeten tot 80 meter diep gaan, met een pomp op 64 meter, om het te vinden, maar het is de moeite waard. Zeker als je een zwembad hebt. Daar gaat toch snel 80 kuub water in.

Verkoop van een huis
Wie hier voor het eerst een huis koopt of bouwt stelt zich die vraag niet, maar de ervaren zuidelijke liefhebbers doen dat wel. En een huis is inderdaad meer waard als er een bron of put is om te irrigeren en je zwembad te vullen. Bij mij gaat er dan ook altijd even een aantekening in een dossier als een te verkopen huis een bron of put heeft.

Geen gasten kunnen ontvangen
Het komt steeds vaker voor dat ik hoor dat mensen geen gasten meer kunnen ontvangen omdat “hun” bron of “nappe” is opgedroogd. Ze kunnen zelf nog tenauwernood wonen, omdat ze leven op flessenwater uit de supermarkt. Dat begint vaak met de was doen bij de supermarkt en niet meer thuis. Als de droogte aanhoudt, wordt het dus echt penibel. Heel vervelend!
Ik heb er gelukkig geen last van, want wij hebben altijd leidingwater. Maar het is erg jammer, als je weet hoe ook dat spaarzaam kan worden, om b.v. halfvolle wasmachines te laten draaien.

Zelf ervaren?
Zoals gezegd: water is op ons terrein altijd voorhanden, gelukkig. Veel fonteinen en bronnen in de buurt hebben een bordje “eau non potable” (geen drinkwater), maar dat betekent slechts dat het niet regelmatig wordt gecontroleerd. Ik drink het meestal wel. Op ons terrein is er helaas geen bronwater meer, maar slechts gechloreerd en behandeld leidingwater. “Drinkwater” dus, maar is het lekker… nee. Puur water drinken doen we met flessenwater. Je kunt er wel prima koffie mee zetten, douchen, wassen, de wc doorspoelen etc.