Naamdagen

Oudejaarsdag wordt hier “Saint Sylvestre” genoemd. De naamdag van deze katholieke heilige is steevast verbonden met het begrip “réveillonner”, het samen de oudejaarsavond al etend en drinkend doorbrengen. Maar ook de andere naamdagen zijn nog steeds in zwang. Meer hierover in deze blog.

Sainte Juliette
Op 30 juli krijg ik vaak uit onverdachte hoek felicitaties. Ik ben dan niet jarig maar het is mijn naamdag en dat vergeten veel mensen hier niet. Omdat wij daar vanuit het noorden nooit iets aan hebben gedaan ben ik altijd verrast als me dit weer overkomt.

Naamdagen in het weerbericht
“Demain on fête les Gabriel”, hoor je de mevrouw van het weerbericht bijvoorbeeld zeggen. In het begin ook even wennen dat dat erbij hoort.

Mensen houden er echt rekening mee en laten de gelegenheid dus niet onbenut om je te feliciteren. Van harte, Louise !

Naamdagen in de tuinbouw
Planten moet je op Sainte Catherine, weet men hier. Tussen Saint Martin en Saint Marcel moet je vooral niet planten, want dan lijkt het weer nog stabiel, maar dat kan nog van alles worden. Ik heb mogelijk de namen verwisseld, zoals gezegd: bij ons leeft dit immers niet echt.
Over de agrarische kalender vertellen ze je alles bij de Cave Vignolis in Nyons: onze locale boerenbond, waar ze, zoals een vriend zegt “geen ziekenfonds bestrijdingsmiddelen verkopen”.

Agenda’s
Er is in Frankrijk bijna geen agenda te koop zonder vermelding van de namen van de heiligen op de betreffende dag.

Als je nog afspraken kwijt wilt in de gratis verstrekte agenda van de locale supermarkt, krijg je het moeilijk. De naamdag telt en de rest, ach…

Zelf ervaren?
Je merkt van dit verschijnsel maar heel weinig als toerist in Frankrijk. Maar de gewoonte is wel waarneembaar als je de météo volgt of agenda’s bekijkt in de winkels. Soms zelfs staat het op reclameborden bij de supermarkt. En het kàn je gebeuren dat een opmerkzame ober in een restaurant die je voornaam kent je ineens feliciteert.