De Franse cinéma in de buurt

In Nederland ging ik wel eens naar de bioscoop, maar dan moest het ècht wel een must see zijn. Meestal was ik niet erg onder de indruk van de kwaliteit van de ontvangst, zal ik maar zeggen. Ik houd niet zo van popcorn, en dat kan je lelijk opbreken in een volle zaal. Vanwege geur en geluid, u weet wel. Bovendien vind ik een pauze altijd vervelend, dat haalt je immers uit het verhaal en ik drink ’s avonds geen koffie. Tot slot is de reclame vooraf een eindeloze aanbidding. Kortom, niet mijn ding. Geen wonder dat Netflix het zo lekker doet.

De Franse cinéma
Hier is het geweldig om naar de “cinoche” te gaan. Reclame wordt beperkt tot één leafletje van de bioscoop zelf, waar ze hun volgende film-avond in aankondigen, met, hoe kàn het ook anders hier, een maaltijd passend bij het thema.

Tussen 2 films in komt er een traiteur langs en kun je met een plateautje lekker eten en drinken even met de buren kletsen. Dat is elke maand een keer aan de orde.

Voorfilms
Wel zijn er hier heel wat voorfilms te zien, ook reclame, in wezen. Dat heet een “bande d’annonce”. Maar altijd passend in de stijl van waar je echt naar gaat kijken, dus dat is niet vervelend.

Pauze?
Welnee zeg. Helemaal niet nodig. Wie moet plassen doet dat maar voor de start van het programma of vertrekt, bij een hele lange film, even tussendoor discreet naar het toilet. Het standje koffie is er wel, maar je moet van tevoren inslaan, anders zit je op een droogje. Overigens, ook bij films op TV is er geen reclame / plaspauze.

Popcorn en andere narigheid
Ja, dat standje verkoopt ook snoep, ijsjes en popcorn, maar zelden hoor je daar wat van in de zaal. Mensen snoepen discreet.

De geur blijft, maar die is niet zo penetrant als in Nederland, want lang niet iedereen doet aan popcorn in films voor volwassenen.

Kletsers
worden onmiddellijk terecht gewezen, zelfs al bij de voorfilms. Dat komt gelukkig ook maar zelden voor.

Eén euro
van elk verkocht bioscoopkaartje gaat naar een fonds in Frankrijk. Uit dit fonds worden Franstalige films gesubsidieerd. Zo houdt het systeem zichzelf keurig in stand in het geweld van Amerikaanse “kneukfilms”, zoals ooit een kennis ze noemde.

Franse films
Ik ben geen fan van de Franse comédies, want vaak ontgaat me wegens de snelheid van spreken en het gemompel van vele acteurs de humor. Maar op elk ander terrein geniet ik van wat er geboden wordt.

En oh, happiness… onze bioscoopuitbater houdt rekening met ons, allochtonen, ingeburgerd of niet: een Engelstalige film wordt in VO vertoond (Version Originale) met Franse ondertiteling. Geen nasynchronisatie dus, wat voor kinderfilms wel massaal gebeurt.

Telerama-week
Eens per jaar, na de feestdagen, is er een Telerama-week. Dan kunnen de lezers van Telerama (een zeer goede TV-gids) voor half geld films gaan zien in de bioscoop, ook films die ze gemist hebben in het jaar ervoor. Het is dan altijd onwijs druk in de bioscoop. Slim idee om de stille periode op te vangen!

Zelf ervaren?
Buiten het seizoen of zelfs in het zomerseizoen, is de Nyonsais bioscoop (zalige stoelen) altijd open. De evenknie in Vaison idem, alleen gaan die in maart 2019 verhuizen naar een nieuwe locatie. De programma’s vindt u bij elke bakker of op internet: http://www.cinema-arlequin.fr/ en http://www.cinema-leflorian.fr/. Werkelijk de moeite waard om een keer in Frankrijk naar de bioscoop te gaan. Een fijne ervaring!