Beeldende kunst

Opvallend verschijnsel in onze buurt: er zijn enorm veel amateurschilders te vinden. Praktisch elk dorp heeft er wel een stuk of 10. Hoe zou dat nou komen? Ik denk dat de schitterende plaatjes die je hier kunt maken, zowel fotografisch als geschilderd, daar zeker toe bijdragen. Maar ook zal een rol spelen dat veel mensen die hier komen wonen van elders die hobby uitoefenen omdat er veel cursussen worden gegeven. Hoe dan ook: tentoonstellingen en galerieën zijn er alom te vinden, ook op onverwachte plaatsen.

Resto des Arts
Eén van mijn lievelingsrestaurants in Nyons is de Resto des Arts in de Rue des Déportés. Het restaurant is ooit opgericht door een koorvriendin die ook houdt van kunst in allerlei vormen. Ze is daarnaast truffelexpert en maakt de lekkerste desserts van de hele Drôme.
In dit restaurant mogen kunstenaars (amateur of professional) hun werk exposeren en dat kost ze niets.

De mensen die komen eten in dit prachtige pand genieten van al het fraais en hebben meteen een onderwerp van gesprek, mocht het daarop vastlopen. Daarnaast is het ook mogelijk die kunst te kopen, hetgeen niet slecht schijnt te werken.

Galeries in Vaison
In Vaison-la-Romaine, altijd wat mondainer (zeg verwaander) dan Nyons, al in de oudheid…, zijn nogal wat kunstgalerieën. Een bezoek daaraan is zeker de moeite waard. U kunt op die manier ervaren welke “spots” in de natuur uitnodigen tot creatieve uitingen, en die zelf opzoeken, als u wenst.

Jaarlijkse tentoonstelling in Vinsobres
In de zomer vindt altijd een kunstmarkt plaats in Vinsobres. De locale salle des fêtes herbergt dan hele mooie werken, met name van Lydia Sleutel, vriendin uit Nederland, die in onze streek volop inspiratie vindt voor haar prachtige schilderijen.

U vindt binnen en buiten ook beeldhouwwerken, sieraden en andere voorwerpen die zo niet kunstzinnig, dan toch op zijn minst ambachtelijk zijn.

Les peintres dans la rue in Mollans sur Ouvèze
In het erg gezellige dorp Mollans is jaarlijks een straatevenement voor iedereen die schilderijen maakt. Juweeltjes tref je er aan.

Bovendien staan alle straten er vol mee. U kunt er tevens genieten van dit fraaie Provencaalse dorp en de prima uitspanningen voor het hoogst noodzakelijke glas wijn, met name bij de Bar du Pont.

Brantes en omgeving
Bij het dorpje Brantes, in Savoillan, is een zilversmid die fraaie sieraden maakt op basis van lavendel.

Eens per jaar exposeren ook hier de locale kunstenaars, waaronder hij, in Brantes. De Auberge in Brantes serveert dan heerlijke maaltijden om een en ander nog eens door te nemen. U heeft het al vastgesteld: kunst en samenzijn in de vorm van eten en drinken gaan hier zonder meer samen.

Arles
Een tikje verder weg, maar oh zo boeiend, is de jaarlijkse fototentoonstelling, Les Rencontres d’Arles. Een begrip in Frankrijk en ver daarbuiten voor de liefhebbers. In 2019 vindt deze plaats tussen 1 juli en 22 september.
Arles dient denk ik sowieso op het bezoeklijstje te staan, ik ga er nog een blog aan wijden, want er is ontzettend veel te bekijken.

La Carrière des Lumières
Absolutely stunning, zei een Engelse gast eens. In een oude bauxietmijn bij Les Baux (wist u al dat de term Bauxiet daarvandaan kwam?) heeft een collectief van studenten en kunstenaars een permanente tentoonstelling ingericht op de wanden, vloeren en plafonds. Een geluid- en beeldshow rondom een jaarlijks wisselend thema. We keken al eens naar Picasso, Breughel en Bosch, de bibliotheek van Alexandrië etc etc. In januari wordt de show gewisseld. Maar dit moet u gezien hebben. In 2019 op de rol: Van Gogh.

Zelf ervaren?
Als u in onze streek op vakantie bent komt u heel vaak ergens een affiche tegen waar een kunstmarkt of -tentoonstelling op wordt aangekondigd. Het is zeker de moeite waard om daarheen te gaan. En anders zijn er altijd, zelfs in Mirabel!, kunstgalerieën te vinden waar u even binnen kunt lopen.