Afval en “faire le tri”

Net als in Nederland, zou het een Europese regel zijn?, scheiden we hier ons afval, “on fait le tri”. Maar wel op onze manier. Ik begrijp dat in België bijvoorbeeld weer andere regels gelden, met name op het gebied van specifieke afvalzakken voor restafval: als een Belgische gast die hier koopt kan hij daar thuis niets mee, want zijn gemeente legt bepaalde eisen aan vuilniszakken op. Curieus.

GFT-afval
Eén van de voorbeelden dat je soms niet meer bij de tijd bent als je als expat terugkeert naar Nederland is het GFT-begrip.
GFT kennen we in Frankrijk, of althans in de Provence, niet. Dat gaat gewoon bij het restafval. Tuinafval word je hier geacht aan te bieden bij de stort, ook al is het maar één zakje. En daar mag je éénmaal daags langs als particulier. Ze houden het bij, want we hebben allemaal een pasje.

Uiteraard levert die beperking wel eens gekrakeel op bij de stort (déchetterie in Nyons), wanneer mensen eens flink opruimen op zolder en meermaals langs willen gaan op hun vrije zaterdag.
Overigens staat de door de gemeente Den Bosch destijds verstrekte GFT-container, per ongeluk meeverhuisd naar Mirabel, nuttige diensten te bewijzen als speelgoedbergplaats bij ons zwembad.

Glas
We zijn gek op glas apart inzamelen. En met al die flessen wijn die we er gezamenlijk doorheen jagen is dat natuurlijk ook lucratief. Soms laten weldoeners lege potjes jam op de glascontainer staan, zodat iemand die jam maakt daar gebruik van kan maken. Ik pak ze niet mee, u ook niet… maar ja.

We hoeven geen onderscheid te maken in bruin, wit of groen, maar worden wel verzocht deksels en glas apart te houden, maar ik geloof niet dat iemand dat ook doet. Plastic doppen worden vaak voor een goed doel (welk?) ingezameld bij supermarkten.

Papier en dun verpakkingskarton
Jawel, dat gaat ook apart. Blijkbaar zeer lucratief om apart te houden.

Plastic, karton en blik
Een verzamelpunt waar ik graag en veel gebruik van maak, want we drinken flessenwater, oh schande, maar waar ik qua verwerking geen chocola van kan maken.

Waarom dit samengaat in Frankrijk begrijp ik niet. Zou alle karton bij het papier doen, maar nee.

Kleding en schoeisel
We hebben in Mirabel op de containerplaats een speciale afvalcontainer voor afgedankte kleding en schoeisel. Graag wel gewassen en in gescheiden zakken aanbieden. Dat wordt deels hergebruikt op kledingmarkten en in vintagewinkels en deels gerecycled, zegt men op de container.

Batterijen, LEDs en ander chemisch spul
Dit alles moet naar de stort of kan apart bij de supermarkten worden ingeleverd.

Kapotte wasmachines en dergelijke
Allemaal naar de stort in Nyons. Recycling speelt daarin een grote rol, zegt men. Tegenwoordig nemen leveranciers oude machines mee als je er een nieuwe koopt.

Afval inzamelen
Er komt nooit een vuilniswagen langs hier. In Parijs en andere grote steden wel, maar zelfs in een stadje als Nyons werken ze met vuilcontainers waar iedereen 24/7 terecht kan. Ik vind het persoonlijk ideaal. Je kunt erbij wanneer je er zin in hebt. Als het zomers heet is kun je wat vaker je rommel wegbrengen, dan komt er geen nare geur bij je huis.


Nadeel is dat er vaak katten en ander dierenvolk op die afval-verzamelplaatsen wonen. De katten zie je, de andere gelukkig niet. De katten worden overigens vaak door toeristen bijgevoerd. Wij als Mirabellais doen ons best om ze zo jong mogelijk te laten steriliseren via een speciaal fonds, want dan komen er niet zoveel. (Voor elke kat die door een particulier bij de dierenarts wordt gebracht om te laten steriliseren, betaalt die particulier een tientje meer dan nodig. Dat tientje gaat in het fonds om verwilderde katten te steriliseren. Een dorpeling houdt zich ermee bezig om die af en toe te vangen en naar de dierenarts te brengen).

Zo’n afvalverzamelpunt is ook wel eens een, laten we zeggen, informeel recyclepunt tussen particulieren. Soms heb je er wat aan, aan de rotzooi die iemand naast de container legt en niet naar de stort brengt, kasten, matrassen, tafels, stoelen, elektronica, maar helaas meestal niet. Natuurlijk gaan er dan stemmen op om bewakingscamera’s te installeren. Gelukkig is het nog niet zover.

Vuilniszakken
Om de een of andere reden zijn Franse vuilniszakken niet van het juiste formaat voor mijn Nederlandse Blokker-vuilnisbakken. Ik importeer dus en masse de vertrouwde zakken van de firma Komo.

Het tweede grote nadeel van Franse zakken (NF, norme française, jawel) is dat ze van zo slechte kwaliteit zijn. Ze scheuren of gaan tijdens het transport lekken. Daarom heeft menige streekgenoot standaard een pakje met vochtige doekjes in de auto en een oude lap om de zaak op te zetten tijdens het vervoer. Of zelfs een tweede auto’tje speciaal bedoeld voor afvalverwerking.

Zelf ervaren?
Gasten in onze gîtes vragen me vaak wat apart moet. Prima. Ik ben blij dat gescheiden afvalinzameling intussen voor vrijwel iedereen heel gewoon is. Hoe het werkt hier ter plaatse heb ik hierboven beschreven en staat natuurlijk vermeld in het informatieboekje in de gîtes.