Overstromingsgevaar

In de Drôme en in de nabijgelegen Vaucluse hebben we 2 belangrijke rivieren, de Eygues en de Ouvèze. Berucht was de “cru” van 1992, toen in Vaison-la-Romaine 34 slachtoffers vielen als gevolg van zo’n plotselinge hoge waterstand. Wat achtergronden over dit verschijnsel.

Ze zien er heel onschuldig uit zo

Huizen in overstromingsgevaarlijke gebieden
Toen in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw de streek in zwang kwam bij niet-autochtone mensen, vanwege het geweldige klimaat, zijn er heel veel nieuwe huizen bijgebouwd. Ook in gebieden waar dat eigenlijk niet had gemogen. De verantwoordelijken van toen, de burgemeesters van de verschillende plaatsen langs de rivieren, waren nogal lankmoedig (en dus populair, lang leve de gekozen burgemeester…) met het afgeven van bouwvergunningen, terwijl zij toch vaak dringend door de Ponts et Chaussées et het departement het advies kregen om dat niet te doen. Als je zo eens in de 2000 jaar een zeer ernstige overstroming hebt, ik geef het grif toe, dan denk je er niet bij na dat dat zomaar kan gebeuren.

Hier is nog eens het vreselijke en indrukwekkende filmpje van 22 september 1992, wat toen ook op het Nederlandse journaal is vertoond:

Had het dagen geregend? Welnee, slechts 3 uur, maar wel heel hard. Het water is 17 meter gestegen in slechts… een kwartier tijd. De enige brug in de wijde omgeving die stand heeft gehouden was de Romeinse brug in Vaison. Ook al stond er een keiharde stroming en stond het water 2 meter hoger dan deze brug.

Na die “cru” van 1992
Ineens konden mensen die hun huis in die gevaarlijke zones aan het bouwen waren het niet meer verzekerd krijgen. Vaak zagen we in de decennia daarna half affe huizen, verlaten. In de tijd daarna is er veel gebeurd aan rivierbeheer. Zo’n plotselinge cru zou nu anders aflopen. Departement en gemeenten werden veel actiever in het geregeld schoonhouden, beplanting weghalen enz. Zelfs onze Gaude wordt zo nu en dan helemaal kaalgeslagen, tot ergernis van biodiversiteit minnende kennissen.

Mollans sur Ouvèze
In Mollans b.v. mochten rivierbewoners altijd hun tuinafval in de Ouvèze dumpen. Dat werd vanaf 1992 verboden. Inderdaad ontstonden er nogal eens spontane stuwdammen, waardoor kinderen natuurlijk leuk in het water konden spelen, maar die levensgevaarlijke situaties op konden leveren bij een plotselinge waterstijging.

Campings in de rivierbedding
In Mirabel was een camping langs de bedding van de Gaude, onze lokale beek. Daar waar nu de Parking des Camping Cars is.

Al die campings, ook in Vaison en Nyons, moesten weg of zich hoger in de heuvels vestigen.

Zône rouge
We leven er dus mee, met die crus. Als een huis wordt verkocht wordt het altijd voorzien van een uitgebreid rapport, met onder andere de risico’s voor overstroming. Ligt het in een “zône rouge” of “zône inondable”, dan mag je het kopen en er wonen, maar je hebt het dan “en connaissance de cause” (willens en wetens) gekocht.

De meeste mensen die van oudsher dichtbij de rivieren bouwden leefden op de eerste etage van hun huis en gebruikten de begane grond alleen voor opslag en als stal en nu als garage. Gelukkig is het verzekeren van bestaande bouw geen probleem in Frankrijk.

Zelf ervaren?
La Françonne is een klein beekje dat vlak langs ons terrein loopt. Ook dat was in 1992, tijdens de “cru”, een Beek, met hoofdletter. Maar gelukkig loopt ons terrein geen enkel gevaar voor ernstige narigheid, want we zitten voldoende hoog. Gaat u in de herfst wandelen in of vlakbij een rivier, de Ouvèze, de Eygues of de Toulourenc bijvoorbeeld, net na een enorme regenbui, dan is het oppassen geblazen.