Francofiel?

Heel vaak hoorde ik al de vraag of ik francofiel ben. Ik neem aan dat de definitie daarvan is dat je alles liefhebt wat Frans is of uit Frankrijk komt. Het antwoord is simpel: nee hoor, ik ben en blijf kritisch, zoals ik het ook ben ten opzichte van de Nederlandse samenleving. Maar er is wel iets aparts met dit land. Daarover gaat dit artikel.

Ondanks of dankzij
Ik zag net een video op Facebook van een jongeman die een of andere wedstrijd voor belle éloquence (welsprekendheid) heeft gewonnen.

Zijn tekst is sprekend voor Fransen, Frankrijk en… voor mij. We hebben zoveel om elke dag van te genieten in dit land, en zoveel om ons dagelijks over te ergeren. En daartussenin bestaat de auto-dérision, dat is de humor over zichzelf, jezelf niet serieus nemen. Ondanks de kritische noten over gele hesjes, de eindeloze bureaucratie, het nooit op tijd kunnen komen, hebben we een goed leven dankzij een land waar je niet uitgekeken raakt in de natuur, dat ons een ongelooflijk goede sociale zekerheid biedt voor heel weinig geld, en waar de uitdrukking Leven als God in Frankrijk alleen al door iedere toerist wordt ervaren.

Waarom zo anders?
Er zijn talloze specifieke kenmerken die Frankrijk kent en die in geen enkel ander land zomaar op een hoop te vinden zijn. De jongeman citeert terecht de poëtische taal, de onuitputtelijke hoeveelheid chansons, het heerlijke stokbrood, maar laten we de uitspraak van De Gaulle niet vergeten, die ongeveer zo was: wie kan een land regeren dat over meer kaassoorten beschikt dan de dagen van het jaar?

Dat is de genoemde auto-dérision. Hij had gelijk.

Not amused
Met de deal die Nederland de afgelopen dagen gedaan heeft om aandelen Air France te kopen zijn de Fransen zeker not amused. Ik begrijp die houding wel, want ook hier bestaan kroonjuwelen.

Stel je voor wat we ervan vinden als een partner in het conglomeraat van KLM zomaar, met behulp van de overheid van zijn land, heel veel aandelen KLM zou kopen? Het land zou ook te klein zijn. Hier is het een zeer vervelend fait divers, maar het is morgen, nou ja, volgende maand, alweer bijna vergeten. Want er is zoveel hier!

Sport
In dezelfde trant vragen mensen mij wel eens of niet heel Frankrijk jaarlijks uitloopt voor die fantastische Tour de France.

Nou nee. We hebben de Formule 1, Roland Garros, rugby, voetbal op toch enig niveau :-), topzwemmers en de Grand Prix van me-dit en me-dat. Het is even nieuws allemaal, maar in de grote hoop gaat het al snel verloren, veel sneller dan in Nederland, vind ik.

Zelf ervaren?
U weet het wel, het croissantje, de alpino en de baguette onder de oksel. Zó Frans. De stakingen, de gele hesjes, het onbestuurbare land met enorme uitersten. Zó Frans. We houden het echter allemaal met liefde voor la Fraaaaance overeind, zodat ook u ervan kunt blijven genieten.