Telecom in Frankrijk

Ik heb in een vorig leven gewerkt bij KPN Telecom. Nu zeg je: voor KPN Telecom. Ik doe “bij”, want ik was echt in dienst, en ik voelde me ook betrokken bij het bedrijf. Ik ben er net na de privatisering gestart, een hele boeiende tijd was dat. Wat heb ik genoten van alles wat je over die techniek kon leren. Zo eenvoudig in eerste instantie en zo ingewikkeld qua diensten die “eroverheen” gaan. Ik bestudeer dan ook telecom-zaken in Frankrijk vanuit die ervaring en ik vind het enig wat ik hier aantref. Een verslagje.

Leidingen
Het moet u al eens zijn opgevallen dat alle bekabeling (deel van de zogenaamde openbare infrastructuur) zowat bovengronds loopt in Frankrijk, zeker op het platteland. Dat geldt voor zowel elektra als telecom. Natuurlijk als gevolg van de bodemgesteldheid die in berg- en rotsachtig Frankrijk nu eenmaal veel lastiger is te doorgronden als in Nederland. Iemand zei eens: als je aan Nederland heel hard zou schudden, blijft het nòg aan elkaar plakken vanwege alle pijperaria in de grond.
Het ontsiert het Franse landschap enorm, daar zijn we het allemaal wel over eens.

Maar het went ook erg. Dat wil zeggen: ik zie het niet meer en mijn streekgenoten hoor je er ook nooit over.
Sinds enige jaren rolt ons departement de Drôme een glasvezelnetwerk uit. Uiteraard onder of net naast de departementale wegen, zoals dat overal gaat. Nieuwsgierig heb ik opgezocht wanneer wij hier aan de beurt zijn: tussen 2021 en 2023. Nog even volhouden met ons koper, dus. Maar de snelheid is verbazingwekkend, dat is echt goed voor elkaar.

Centrales
De kabels van de huishoudens en bedrijven gaan naar een verzamelpunt in de straat. Zie foto, waar een ijverige monteur in Mirabel bezig is met het uitzoeken welke tweedraads verbinding van welk huis komt.

Deze monteur stond wel een beetje te vloeken, want wat hij zocht was al verbonden aan een ander huis dan daadwerkelijk de bedoeling was. De subcontractors maken er hier een potje van, zuchtte hij. Ik ben het gloeiend met hem eens.
Vanaf die kastjes gaan dikkere verbindingen naar onze dorpscentrale, die fysiek staat in het postkantoor. En vandaar denk ik dat het naar Nyons gaat, waar een grote centrale is voor de hele omgeving, om weer verdeeld te worden naar Valence, onze departementhoofdstad, dan naar Parijs en de wereld. Zou graag eens een bezoekje brengen aan de grote centrales in Parijs, want het is daar vast enorm. Ik vermoed dat onze infrastructuur ergens aankomt in de buurt van Gare de Lyon, daar waar je Parijs binnenkomt vanaf het zuiden. Of wie weet zijn ze intussen gedecentraliseerd en mag Valence rechtstreeks distribueren. Denk het niet, veel te duur. Of wie weet werkt het na zoveel jaren uit de business te zijn intussen allemaal wel heel anders, satellietschotels in Valence of zo. In Nyons in elk geval niet.
Uiteraard zijn dit soort weetjes best kept secrets, ook in Nederland, vanwege de veiligheid.

Diensten
De infrastructuur is één ding, maar de diensten die eroverheen worden getransporteerd zijn natuurlijk veel ingewikkelder. Dat om te beginnen omdat France Telecom, de netwerkexploitant, verplicht is om knarsetandend die infrastructuur ook aan derden aan te bieden.

Zo ontstond Orange, als commercieel vervolg op France Telecom, en konden concullega’s SFR, Free, Bouygues en anderen hun gang gaan. Als het dan zo moet, nou dan ook maar bezuinigen en subcontractors voor het netwerk inschakelen, moet France Telecom gedacht hebben, met de kwalijke gevolgen van dien. Het is niet meer “propre” (schoon) allemaal. Grrrr, wij telecomtechneuten vinden dat niet goed. Maar ja.

Wat te kiezen?
Als iemand zich vestigt in Mirabel kan hij of zij kiezen welke internetprovider het beste past. Omdat onze dorpsinfrastructuur zo gammel is dat bij praktisch elke onweersbui de zaak plat gaat, is het aan te bevelen om bij moeders te blijven, dat wil zeggen: Orange. Mocht er wat mis zijn, dan zit je het dichtst bij het vuur om de zaak te laten repareren. Zo heb ik dat ervaren met iemand die SFR had gekozen omdat dat goedkoper was. Die jongens en meisjes moeten eindeloos wachten in het oh zo bureaucratisch georganiseerde telecomland om France Telecom aan het werk te krijgen. Want onder water blijven wij natuurlijk onze eigen dochter Orange het eerste helpen. Fout fout!

Diensten mobiel
Orange biedt een hele hoop soorten abonnementen aan. Wat ik persoonlijk niet meer snap in Nederland is waarom mensen met bundels worden afgescheept. Als je hier een mobiel abonnement neemt, kun je in 4G alles doen, totdat je een zeker maximum verbruik hebt bereikt en dan switch je naar 3G. Sinds ik in de auto weer naar Nederlandse radiozenders luister, haal ik net het einde van de maand niet met mijn 4G en word automatisch naar 3G geleid. Maar ik mail, whatsapp, google en GPS wat af. Ik weet dus niet eens wanneer mijn “4G-bundel” stopt. Dat is ook irrelevant om in de gaten te houden.

Zelf ervaren?
Ten onzent is de zaak relatief heel goed onder controle: u heeft op het terrein en in de gîtes toegang tot wifi achter een password, u kunt TV kijken via die wifi (met Chrome Cast op een plat scherm in elke gîte) en de snelheid blijft ok, ook als alle gîtes bezet zijn. Dit is achter de coulissen geen sinecure geweest, want in Frankrijk is dit voor elke gîtes-beheerder een uitdaging. We zitten immers vrijwel altijd op het prachtige platteland en hebben te maken met nogal wat foutkansen vanwege die infrastructuur. U begrijpt nu de passie voor dit onderwerp? Misschien niet, maar u kunt gewoon genieten van een prima internetverbinding. En dat is de hoofdzaak.